Van 16 tot en met 18 november vindt de VN top, de World Summit on Information Society (WSIS) plaats in Tunis, Tunesië. Minister Brinkhorst leidt tijdens de top de Nederlandse delegatie. Hoewel de top zich oorspronkelijk voornamelijk op de digitale kloof tussen de rijke landen en ontwikkelingslanden zou richten, lijkt nu het beheer van internet (en vooral de positie van de Amerikaanse overheid daarin) het belangrijkste thema te worden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Allerlei non-gouvernementele organisaties spannen zich tijdens deze top in om toch over principiële kwesties te blijven spreken, zoals privacy versus veiligheid, vrijheid van meningsuiting en toegang voor ontwikkelingslanden tot steeds strenger beschermde kennis uit het Westen. De top kent meer dan 100 side-events. Een daarvan wordt georganiseerd door Hivos, in samenwerking met het Open Society Institute, specifiek over vrijheid van meningsuiting, onder de noemer ‘Expression under Repression’. Sjoera Nas van Bits of Freedom neemt hieraan deel als panellist op donderdag 17 november. Het panel wordt afgesloten door minister Brinkhorst van Economische Zaken.
De internet root zone file en de uitgifte van top level domeinnamen is door de Amerikaanse overheid uitbesteed aan ICANN. Vooral opkomende economische grootmachten zoals India, China en Brazilië willen dit beheer onderbrengen bij een inter-gouvernementele organisatie zoals bijvoorbeeld de Verenigde Naties.
Nederland sluit zich aan bij de Europese Unie en is daar geen voorstander van. De EU streeft wel naar “internationalisering van het toezicht op het Internet en pleit voor een gedeelde verantwoordelijkheid en passende betrokkenheid van overheden bij het toezicht van Internet. Stabiliteit, continuïteit en een betrouwbaar regelgevend kader staan het hoogst in het vaandel”. De Amerikaanse overheid wijst een dergelijk toezicht af. Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen dat de vrijheid van meningsuiting op internet in gevaar komt wanneer landen als China meer controle krijgen over het beheer van internet.
De lokatie van de top in Tunesië is omstreden. Tunesië heeft een slechte naam op het gebied van mensenrechten en veroordeelt beheerders van websites regelmatig tot lange gevangenisstraffen. Omdat bovendien lokale Tunesische mensenrechtenorganisaties gedwarsboomd worden in hun deelname aan de top, organiseren internationale mensenrechtenorganisaties tegelijkertijd een tegentop, de Citizens’ Summit on the Information Society (CSIS) waar onderwerpen zoals mensenrechten en vrijheid van meningsuiting aan de orde komen.
Wereldtop moet conflict over het beheer van internet oplossen, Minsterie van Economische Zaken
World Summit on Information Society (WSIS)
Citizens’ Summit on the Information Society (CSIS)