De rechtbank Oost-Brabant heeft een 39-jarige man uit Venlo veroordeeld tot 1 jaar celstraf. De man bedreigde 2 mensen in Valkenswaard, had 2 vuurwapens met munitie en cocaïne in bezit en maakte zich schuldig aan vernieling.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De politie ontving van december 2012 tot en met maart 2015 diverse meldingen dat de verdachte verschillende ondernemers in Valkenswaard zou hebben afgeperst, bedreigd en opgelicht. De verdachte zou een van hen gedwongen hebben geld, frisdrank, alcohol en sigaretten af te geven. Enkele andere ondernemers zouden hem producten of diensten hebben geleverd, waarvoor zij nooit betaald zouden hebben gekregen. De rechtbank komt tot een bewezenverklaring voor een deel van de feiten. De rechtbank veroordeelt de verdachte voor bedreiging van een ondernemer in december 2013. De ondernemer had naar eigen zeggen geld tegoed van de verdachte en nam daarover telefonisch contact met hem op. De verdachte heeft hem toen gedreigd kapot te schieten. In april 2015 dreigde hij een andere ondernemer zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. In oktober 2014 vond de politie onder andere 2 pistolen en bijna 100 gram cocaïne in zakjes, met daarop DNA van de verdachte. Ook veroordeelt de rechtbank de man voor vernielingen in zijn toenmalige huurwoning en het weghalen van een airco, lampen en terrasverwarming uit die woning.
Vrijspraak
De rechtbank heeft in het vonnis benadrukt dat niet elke vorm van onwenselijk gedrag door de wetgever ook strafbaar wordt gesteld. De rechtbank is verder gebonden aan de feiten die de officier van justitie op de dagvaarding plaatst. Het was in een zaak als deze beter geweest als de officier van justitie aan de rechtbank in de dagvaarding meer keuzemogelijkheden had gegeven. De rechtbank heeft verdachte nu vrijgesproken van verduistering van goederen en geld van meerdere personen, omdat kortweg juridisch geen sprake is van verduistering. Ook komt de rechtbank niet tot een veroordeling voor flessentrekkerij en afpersing van ongeveer 400.000 euro van de eigenaar van een supermarkt. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verklaringen van deze eigenaar wisselend waren. Ook vonden de verklaringen, in tegenstelling tot wat de eigenaar verklaarde, geen bevestiging in berichten in zijn telefoon.
Bij de bepaling van de straf houdt de rechtbank er onder meer rekening mee dat vuurwapenbezit maatschappelijk onaanvaardbaar is vanwege de grote dreiging en schade die het gebruik ervan kunnen veroorzaken. Bedreigingen zorgen verder voor gevoelens van onveiligheid bij de slachtoffers en de maatschappij. Daarnaast weegt mee dat het gebruik van cocaïne gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Ook weegt in het nadeel van de verdachte mee dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden.
Geen ontneming
Volgens de officier van justitie verdiende de man met de tenlastegelegde afpersing, oplichting en flessentrekkerij een bedrag van ruim 520.000 euro. Omdat de verdachte deels is vrijgesproken, kan volgens de rechtbank niet worden vastgesteld dat hij dat geld met de feiten heeft verdiend.