Twee mannen van 46 en 60 jaar zijn veroordeeld tot respectievelijk 15 en 18 maanden gevangenisstraf voor betrokkenheid bij een mislukte drugsdeal. Ze worden veroordeeld voor het bezit van drugs en wapens. Voor de dood van de 27-jarige koper bij de deal volgt geen veroordeling: de 46-jarige man die het schot lostte, heeft volgens de rechtbank uit noodweer gehandeld.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Ripdeal mislukt
De twee mannen spraken op 28 november 2015 af met de 27-jarige man in een woning in Amsterdam Geuzenveld. De bedoeling was hem 2 kilo cocaïne te verkopen. Tijdens de ontmoeting ontstond een schietpartij waarbij zowel de 27-jarige koper als de 60-jarige leverancier van de drugs werden geraakt. De koper overleed vlak buiten de woning aan zijn verwondingen.
Hoewel niet duidelijk is geworden wat zich precies in de woning heeft afgespeeld, is wel vast komen te staan dat de koper heeft geprobeerd de twee verkopers van de drugs te beroven, ook wel rippen genoemd. Dit was de directe aanleiding voor de schietpartij. De 27-jarige koper, die al eerder was veroordeeld voor een ripdeal met dodelijke afloop, werd door de politie op straat gevonden met naast hem een pistool en een deel van de drugs.
Noodweer
De rechtbank acht bewezen dat de koper van de drugs als eerste heeft geschoten. Hij raakte daarbij de 60-jarige man in zijn bovenarm en buik. De 46-jarige man schoot vervolgens de koper in zijn borst. De rechter oordeelt dat hij hiervoor echter niet strafbaar is, omdat hij handelde uit noodweer.
Verschil in strafmaat
De man is wel strafbaar voor het bezit van het vuurwapen. Daarnaast worden beide verkopers veroordeeld voor het bezit van de 2 kilo cocaïne. Het verschil in opgelegde straffen wordt veroorzaakt door het feit dat de 46-jarige man niet eerder voor vergelijkbare gevallen is veroordeeld. De 60-jarige man was daarentegen al meerdere malen voor drugsdelicten veroordeeld. Bovendien stond hij tijdens het fatale incident door middel van een enkelband onder elektronisch toezicht. Hij krijgt daarom een hogere straf opgelegd.
Meer informatie
Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail