De rechtbank veroordeelde een 40-jarige vrouw uit Rotterdam voor medeplichtigheid aan meerdere oplichtingen en pogingen daartoe. De vrouw kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een werkstraf van 200 uur opgelegd.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Geraffineerde oplichting
De oplichting was geraffineerd. De vrouw nam de communicatie over de wijze van factureren en betalen tussen schoonmaakbedrijven en grote bedrijven en instellingen over. Nadat dat was gelukt werden de facturen aangepast met valse contactgegevens en een gewijzigd bankrekeningnummer. De valse facturen werden betaald. De daarvoor gebruikte bankrekeningen werden onder meer verkregen bij personen die online geld wilden lenen.
Eis van de officier van justitie
Volgens de officier van justitie was de vrouw de spin in het web. Maar ze ontkent dit en verklaarde dat zij handelde in opdracht van een ander persoon. Die zou haar in het kader van een assessment opdrachten geven uit naam van een recherchebureau, waar zij graag wilde werken. De officier stelde dat de vrouw zelf die andere persoon was. De officier eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden.
Vrijspraak van (mede)plegen oplichtingen
De rechtbank vindt dat er geen bewijs is dat de vrouw zelf die andere persoon was. De vrouw wordt vrijgesproken van het (mede)plegen van de oplichtingen en de pogingen daartoe. Ook vond de rechtbank dat er onvoldoende bewijs was dat zij de valse facturen zelf had gebruikt. Naar het oordeel van de rechtbank is de vrouw door de andere persoon voor zijn karretje gespannen.
Volgens de rechtbank speelde de vrouw wel een belangrijke rol . Zo legde zij onder meer het eerste contact met zowel de schoonmaakbedrijven als de inhurende bedrijven en instellingen over de wijzigingen van de facturering en betaling. Daarvoor gebruikte zij een valse naam en deed zij zich voor als een medewerker van 1 van de partijen. Ook maakte zij postbussen, telefoonnummers, domeinnamen en mailadressen aan, die leken op die van de echte bedrijven. De informatie speelde zij door.
Strafoplegging
Bij de strafoplegging hield de rechtbank in het voordeel van de Rotterdamse rekening met het overschrijden van de redelijke termijn waarbinnen uitspraak dient te worden gedaan. Die termijn was met ruim een jaar overschreden. Verder is rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de vrouw.
Schadevergoeding
Tot slot moet de vrouw een aantal slachtoffers een schadevergoeding – in totaal ruim 5000 euro – betalen. Een groot deel van de schade kon niet bepaald worden. Daarvoor staat de weg naar de civiele rechter nog open.