De rechtbank Noord-Holland heeft vandaag een 28-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren voor onder meer een poging tot verkrachting in Hoorn in de nacht van 16 oktober 2016. Volgens de verdediging zou slechts een aanranding bewezen kunnen worden verklaard, maar de rechtbank heeft geoordeeld dat gelet op de uiterlijke verschijningsvorm van het handelen van de man, het de bedoeling van de man was om het lichaam van het slachtoffer seksueel binnen te dringen.
Daarnaast heeft de rechtbank de man veroordeeld voor de diefstal van de telefoon van het slachtoffer.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
straf
De straf is lager dan de straf die door de officier van justitie was geëist. Belangrijkste reden hiervoor is dat de landelijke oriëntatiepunten van de rechtspraak als uitgangspunt een lagere straf voor (poging tot) verkrachting inhouden dan de richtlijnen van het Openbaar Ministerie.
Verblijfstatus
De rechtbank heeft bij de strafbepaling geen rekening gehouden met de media-aandacht. Evenmin heeft de rechtbank rekening gehouden met de omstandigheid dat door de opgelegde straf de verblijfsstatus van de man, die van Somalische afkomst is, mogelijk in het geding kan komen. De rechtbank is van oordeel dat het aan de man zelf is om bij zijn handelen rekening te houden met zijn verblijfsstatus.
Schadevergoeding
Aan het slachtoffer heeft de rechtbank een schadevergoeding toegekend. De gevorderde vergoeding van de immateriële schade heeft de rechtbank aanzienlijk gematigd. Reden daarvoor is dat de gevorderde vergoeding mede lijkt te zijn ingegeven door de kennelijk bij het slachtoffer bestaande perceptie dat de man haar dood wilde maken. Dit is echter niet tenlastegelegd en blijkt ook niet uit het dossier. De rechtbank sluit niet uit dat de perceptie van het slachtoffer, die net als de man behoorlijk onder invloed van alcohol was, nadien negatief is beïnvloed.