De rechtbank Oost-Brabant heeft een 20-jarige man uit Schijndel veroordeeld tot 1 jaar jeugddetentie en een PIJ-maatregel (Plaatsing in Inrichting voor Jeugdigen) voor 2 verkrachtingen en een gewelddadige diefstal.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De verdachte trapte eind december vorig jaar een voor hem onbekende vrouw van haar fiets in Schijndel en verkrachtte haar. Ruim 2 maanden eerder deed hij datzelfde bij een andere vrouw die hem in zijn woonplaats op de fiets passeerde. De verdachte nam bovendien haar handtas mee. Begin december overviel hij een vrouw in een parkeergarage in Schijndel. Hij trok het portier van haar auto open, pakte de vrouw bij de nek en duwde haar naar de bijrijdersstoel. Hij ging er met de tas van het slachtoffer vandoor.
Jeugdstrafrecht
De rechtbank ziet in de persoonlijkheid van de verdachte aanleiding om in dit geval het jeugdstrafrecht toe te passen. Een psychiater en een psycholoog die hem onderzochten, concluderen dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens, namelijk zwakbegaafdheid. Bij het jeugdstrafrecht gelden andere, veel lagere uitgangspunten voor de strafbepaling. De rechtbank houdt nadrukkelijk rekening met de persoonlijke ontwikkeling van de jeugdige verdachte.
Geen vorwaardelijke straf
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank verder mee dat verkrachtingen en gewelddadige diefstallen veel maatschappelijke onrust en leed voor de slachtoffers veroorzaken. Daarbij komt dat de verdachte het door hem aangedane leed kennelijk niet inziet en dat hij niet of onvoldoende bereid is zijn gedrag te veranderen. Hij ontkent de feiten \”tegen de klippen op\” en neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden. De rechtbank acht de in eerste instantie door de psychiater en psycholoog geadviseerde deels voorwaardelijke jeugddetentie niet op zijn plaats. De omvang en de ernst van de gepleegde zedendelicten, de vastgestelde gebrekkige ontwikkeling van de verdachte en diens ontkennende houding zijn aanleiding om naast de jeugddetentie een PIJ-maatregel (jeugd tbs) op te leggen aan de verdachte. Zo kan hij verder worden gevormd in zijn ontwikkeling, kan invloed worden uitgeoefend op zijn gedrag en wil de rechtbank herhaling voorkomen.
De verdachte moet daarnaast schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers van in totaal bijna 7.500 euro.