Een 81-jarige man uit Leersum heeft in 2015 twee auto’s en in 2016 één auto van zijn buren beschadigd. Ook is hij zonder toestemming hun erf opgelopen. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 3 maanden. Daarnaast legt de rechtbank een contact- en gebiedsverbod op.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dwangsommen
De bejaarde man ging in het donker op pad als hij wist dat de familie niet thuis was. Hij beschadigde de auto’s met gereedschap. Dit zijn op zichzelf genomen al verwerpelijke misdrijven, maar helemaal als je die bekijkt in de context van de jarenlange geschiedenis tussen de verdachte en de familie. De problemen ontstonden vanaf het moment dat de familie in 2000 naast de verdachte kwam wonen. De man kreeg in 2009 een verbod om op het erf van zijn buren te komen, met een daaraan gekoppelde dwangsom van 10.000 euro. Die werd een jaar later verhoogd naar 300.000 euro. Dat weerhield hem er niet van om de vernielingen te plegen en het erf te betreden. Vorig jaar oordeelde de civiele rechter dat de dwangsom geïnd mag worden. Vandaag is de man strafrechtelijk veroordeeld voor deze overtreding.
Celstraf
Voorwaardelijke straffen en opgelegde verbodsbepalingen met dwangsommen hebben er niet voor gezorgd dat hij stopt met zijn gedrag. De rechtbank oordeelt dat hij geconfronteerd moet worden met zijn handelen en ziet geen andere mogelijkheden dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
Gevolgen voor buren
Het leed bij de lastiggevallen familie is groot. Naast de aanzienlijke bedragen die zij uitgaven aan beveiligingsapparatuur, wijzen zij vooral op de psychische gevolgen van de overlast en de grenzen van menselijk incasseringsvermogen. De rechtbank legt een contact- en gebiedsverbod op voor vijf jaar. Gelet op het verleden bepaalt de rechtbank dat deze maatregel direct ingaat. Bij overtreding moet de man twee weken de gevangenis in. Ook moet hij in totaal ruim 4.000 euro aan schade terugbetalen aan de familie.