Een 30-jarige man uit de Duitse stad Hannover is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 jaar voor het doodsteken van een 51-jarige man in de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West, in mei 2016. De man is vrijgesproken van de diefstal van enkele waardevolle Griekse iconen uit de woning van zijn slachtoffer.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dader en slachtoffer kenden elkaar
De 51-jarige man werd op 4 mei 2016 door de politie in zijn woning in de Jan van Galenstraat gevonden. Hij was met meerdere snijwonden in zijn hals om het leven gebracht. Tijdens het onderzoek werden in de woning diverse DNA-sporen van de verdachte aangetroffen, onder meer op een prop wc-papier in het toilet. Ook lag er bloed van de verdachte in de hal. De 30-jarige Duitser kon niet lang daarna in Duitsland worden aangehouden. Hij bleek een bekende van het slachtoffer.
Geen tweelingbroer in het spel
Volgens de verdachte was niet hij, maar zijn tweelingbroer verantwoordelijk voor de fatale steekpartij. De rechtbank gelooft deze verklaring echter niet omdat er geen enkel bewijs is voor überhaupt het bestaan van een levende tweelingbroer. Bovendien werd in de woning een vingerafdruk van de verdachte aangetroffen. Een vingerafdruk is uniek, ook bij eeneiige tweelingen.
De rechtbank rekent het de man dan ook zwaar aan dat hij zijn slachtoffer op zeer gewelddadige wijze om het leven heeft gebracht. Hij deed dat bovendien in de eigen woning van zijn slachtoffer, een plek waar iemand zich bij uitstek veilig moet kunnen voelen. Ook laat de rechter meewegen dat de man nooit een verklaring voor zijn daad heeft willen geven. De man krijgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 jaar opgelegd.
Vrijspraak van diefstal iconen
Daarmee valt de straf lager uit dan de eis van het OM omdat niet kan worden bewezen dat de verdachte toesloeg om onder meer twee waardevolle, historische Griekse iconen te kunnen stelen. De iconen werden weliswaar in de woning van de verdachte aangetroffen, maar op basis van het dossier kan niet onomstotelijk worden vastgesteld dat hij deze ook daadwerkelijk heeft gestolen – er blijven ook andere mogelijkheden open voor het bezit van de objecten door de verdachte. Het gevolg hiervan is dat ook niet kan worden bewezen dat de man de doodslag heeft gepleegd met het doel de objecten in zijn bezit te krijgen.