2 jonge verdachten zijn in hoger beroep veroordeeld voor het mishandelen van 3 politieagentes in Bavel. Zij deden dit samen met hun vader. Een nu 20-jarige jongen krijgt 8 maanden jeugddetentie opgelegd, zijn nu 18-jarige broer 4 maanden. De rechtbank Zeeland-West-Brabant sprak hen eerder hiervan vrij en veroordeelde hun vader tot een gevangenisstraf van 8 maanden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Vader niet-ontvankelijk in hoger beroep
De vader was, net als het OM in de zaken tegen de jongens, in hoger beroep gegaan. Hij heeft echter niet laten weten waarom hij het niet eens was met het vonnis van de rechtbank. Hij is niet verschenen bij zijn zitting in juni en heeft zijn bezwaren ook niet schriftelijk kenbaar gemaakt. Het hof heeft beslist de zaak niet inhoudelijk te behandelen en heeft de vader niet-ontvankelijk verklaard in zijn hoger beroep.
Jeugdzorg
Het gezin – waar naast de 2 broers ook nog 2 jongere zusjes deel van uitmaakten – was bekend bij de jeugdbescherming, maar is op enig moment vertrokken naar Duitsland. Op 22 mei 2015 kwam het gezin weer in Nederland terug. Op verzoek van Bureau Jeugdzorg hield de politie het gezin tijdelijk op tot er een rechterlijke machtiging was voor de uithuisplaatsing van de 2 dochters, de zusjes van de verdachten. Het gezin werd in Bavel op straat aangetroffen. Een van de agentes had telefonisch contact met Bureau Jeugdzorg. Toen de kinderrechter een mondelinge toezegging had gedaan voor de rechterlijke machtiging om de zusjes onder bescherming van Bureau Jeugdzorg te brengen, gingen de agenten naar de meisjes toe en pakten hen vast. De vader en de broers, destijds 15 en 17 jaar oud, wilden voorkomen dat zij werden meegenomen. Zij hebben toen 3 agentes aangevallen door hen te slaan en te stompen op hun gezicht, hoofd en/of lichaam. Als gevolg daarvan heeft een van de agentes een hersenbeschadiging opgelopen waardoor zij nu volledig arbeidsongeschikt is.
Wel schuldig
De rechtbank vond dat, hoewel de jongens wel een voldoende significante bijdrage hebben geleverd aan het geweld, er geen sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking gericht op het ten laste gelegde geweld. Er was volgens de rechtbank sprake van paniek en van enig plan of overleg was niet gebleken. De rechtbank heeft alleen de vader veroordeeld. Het hof is het daar niet mee eens. Uit het bewijsmateriaal, waaronder de verklaringen van de broers, de vader en de aanwezige agenten, leidt het hof af dat de vader en zijn 2 zonen als collectief optrokken en dat er wel degelijk sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking tussen hen. Het hof vindt dan ook dat ook de jongens schuldig zijn. De jongste broer wordt veroordeeld voor het plegen van openlijk geweld tegen de agentes en de oudste voor openlijk geweld tegen de agentes en voor zijn betrokkenheid bij de zware mishandeling van een agente.
Straf
Het OM eiste voor de jongste broer 2 maanden jeugddetentie waarvan 1 maand voorwaardelijk. Voor de oudste verdachte eiste het OM 5 maanden jeugddetentie, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Voor beide jongens met een proeftijd van 2 jaren en met als bijzondere voorwaarde jeugdreclasseringstoezicht. Het hof vindt echter dat dit onvoldoende recht doet aan de ernst van wat er gebeurd is.
Het hof neemt het de verdachten in het bijzonder kwalijk dat zij samen met hun vader de politieagentes met zwaar geweld hebben willen belemmeren in de uitoefening van hun werk. Alles afwegende komt het hof tot 4 maanden jeugddetentie voor de jongste broer en 8 maanden jeugddetentie voor de oudste broer.
De verdachten blijken (opnieuw) niet meer in Nederland te verblijven, daarom vindt het hof het niet efficiënt om hen een deels voorwaardelijke straf en begeleiding van de jeugdreclassering op te leggen.
Schadevergoeding
De jongens moeten de agenten in totaal ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen. Een bedrag van zo’n 9.000 euro is voor de agente die arbeidsongeschikt is geraakt door de mishandeling. De vader werd door de rechtbank veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 3720 euro.