De rechtbank veroordeelde een 21-jarige man uit Veenendaal voor zijn aandeel in een openlijke geweldpleging op Koningsdag 2016 in Arnhem. De man maakte deel uit van een groep van 8 mannen die 2 broers aanvielen. Hij kreeg een gevangenisstraf van 3 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, opgelegd. In september veroordeelde de rechtbank de 7 andere mannen al voor hun aandeel in de openlijke geweldpleging.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Koningsdag 2016
Op Koningsdag 2016 liepen zowel 2 broers uit Lunteren, destijds 18 en 14 jaar oud, als een groep mannen in de Ketelstraat in Arnhem. Onder de groep mannen was ook de 21-jarige man uit Veenendaal. 1 van de mannen uit de groep botste tegen de oudste broer aan. De oudste broer werd daarna uitgescholden. Nadat de jongste broer de groep hierover aansprak, heeft de man uit Veenendaal de eerste klap uitgedeeld aan de oudste broer. Daarna raakte de hele groep in gevecht met de broers. Beide broers werden vervolgens door de groep meerdere keren in hun gezicht en op het hoofd geslagen en meerdere malen op hun benen getrapt. De jongste broer werd ook in zijn buik getrapt. Omstanders wisten de vechtenden uit elkaar te halen. Door het geweld brak de oudste broer zijn neus en heeft de jongste broer zijn duim en ribben gekneusd. Beiden kampen sindsdien met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Straf
Door zijn handelen is de 20-jarige man verantwoordelijk voor het ontstaan en het voortbestaan van het geweld. Daarom vindt de rechtbank dat hij een deels onvoorwaardelijke straf moet krijgen. De rechtbank ziet hem als de initiator van de openlijke geweldpleging en rekent hem dit zwaar aan. Wat de rechtbank hem ook zwaar aanrekent, is het feit dat hij vervolgens ook echt heeft meegedaan in het geweld en ook fors geweld heeft gebruikt.
Beroep op zwijgrecht
De rechtbank woog bij de hoogte van de straf ook mee dat de man door zijn consequente beroep op zijn zwijgrecht geen inzicht gaf in de beweegredenen van zijn handelen. Hierdoor gaf hij ook geen blijk van enig besef van de ernst van het feit en de gevolgen daarvan.
Melding en behandeling
In het kader van het voorwaardelijk strafdeel is de rechtbank het met de reclassering eens dat van belang is dat de man naast de meldplicht bij de reclassering ook behandeling krijgt op het gebied van agressieregulatie. Periodieke controle van middelengebruik wordt daarbij ook noodzakelijk geacht.
Schadevergoeding
Tot slot moet de man aan beide broers een schadevergoeding van in totaal ongeveer 9.000 euro betalen.