De Nederlandse Orde van Advocaten gaat zelf actief toezien op de naleving van anti-witwaswetten, de Wet identificatie dienstverlening (Wid) en de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (Wet MOT). Dat heeft het parlement van de Orde, het College van Afgevaardigden, afgelopen donderdag besloten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het gaat om zogeheten ‘reguliere onderzoeken’. In het kader van de al langer bestaande Centrale Controle Verordeningen van de Orde zal de advocaat jaarlijks vragen moeten beantwoorden over de naleving van de Wet MOT en de Wid. Bij 250 advocaten wordt vervolgens steekproefsgewijs nader onderzoek verricht door een auditor, een daartoe speciaal opgeleide advocaat. De wettelijk aangewezen toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht (BFT), wordt in verband met de geheimhoudingsplicht van de advocaat geanonimiseerd over de uitkomsten van de reguliere onderzoeken geïnformeerd.
Daarnaast behoudt het BFT de bevoegdheid om ‘bijzondere onderzoeken’ te initiëren als er aanwijzingen bestaan dat een advocaat of een advocatenkantoor zich niet aan de regels houdt. In deze gevallen wordt de locale deken van de Orde van Advocaten ingeschakeld. De deken beoordeelt dan of (delen van) dossiers onder de geheimhoudingsplicht van de advocaat vallen.
Het nieuwe toezichtsarrangement geldt voor een jaar. Daarna wordt in samenspraak met het BFT bekeken of het arrangement wordt voortgezet.
Verordening op de praktijkuitoefening (onderdeel Wet identificatie bij dienstverlening en Wet melding ongebruikelijke transacties), Nederlandse Orde van Advocaten
Orde stelt protocollen WID en Wet MOT op, Rechtennieuws.nl