Een 46-jarige man is wegens doodslag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Hij bracht in juli 2012 een 51-jarige man om het leven door hem te wurgen in een bootje aan de Hobbemakade.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Al eerder in beeld
Het slachtoffer werd dood gevonden in het kajuitbootje waarop hij woonde. De verdachte werd een half jaar later aangehouden omdat zijn DNA op het lichaam van het slachtoffer was aangetroffen. Tijdens zijn voorlopige hechtenis ontstond er twijfel over de doodsoorzaak en kwam de verdachte op vrije voeten. In 2015 werd op basis van nieuw onderzoek vastgesteld dat het slachtoffer wel degelijk door een misdrijf om het leven was gekomen. Hierop besloot het Openbaar Ministerie de verdachte alsnog te vervolgen.
Bevriend
Naar het oordeel van de rechtbank staat vast dat het slachtoffer inderdaad is gewurgd en dat de verdachte dit heeft gedaan. Volgens getuigen trokken de twee mannen vaker met elkaar op en woonden zij samen op het bootje. Het moet voor het slachtoffer verschrikkelijk zijn geweest om in zijn eigen woonruimte te worden aangevallen door een man met wie hij bevriend was. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij nooit openheid van zaken heeft gegeven, waardoor de nabestaanden jarenlang in het duister hebben getast over wat er met het slachtoffer is gebeurd en waarom.
Geen TBS
De officier van justitie had tegen de man ook TBS geëist, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Er is geen recent onderzoek naar het gedrag van de verdachte beschikbaar om die beslissing op te kunnen baseren. Hij is wel in 2013 onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar toen is geen TBS geadviseerd. Het verzoek van de officier om de zaak aan te houden om alsnog onderzoek te laten doen, wijst de rechtbank af. Ten eerste is het de vraag of in een nieuw onderzoek iets kan worden vastgesteld over de geestestoestand van de man in 2012. Bovendien is de verdachte al enige tijd spoorloos, waardoor het onzeker is wanneer zo’n nieuw onderzoek überhaupt zou kunnen worden uitgevoerd.
Gesignaleerd
Omdat de verdachte geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland en omdat hij al enige tijd spoorloos is, zal hij in de politiesystemen als gesignaleerd worden geregistreerd.
Meer informatie
Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.