Een 21-jarige man krijgt 12 jaar gevangenisstraf voor het met een pistoolmitrailleur doodschieten van een jonge man. Dat gebeurde op 10 oktober 2016 op de Meibergdreef nabij het AMC in Amsterdam-Zuidoost. De man wordt ook veroordeeld voor het bezit van het vuurwapen. Verder moet hij de vriendin van het slachtoffer, die naast haar vriend stond tijdens de schietpartij, een schadevergoeding van 15.000 euro betalen
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Ruzie
Er was eerder die avond ruzie tussen het slachtoffer en twee anderen bij een snackbar. Het slachtoffer zou een van die mannen toen in zijn wang hebben gestoken. De verdachte was bij dit incident niet aanwezig, maar heeft zich kort hierna samen met nog een ander, aangesloten bij de groep. Op weg naar het AMC treft deze groep het slachtoffer en zijn vriendin op de Meibergdreef.
Gericht geschoten
Tussen de man die in de wang is gestoken en het slachtoffer ontstaat een gespannen situatie met opmerkingen over en weer. De verdachte schiet daarbij van korte afstand op het slachtoffer. Die heeft dit niet zien aankomen en was dan ook kansloos tegen dit extreme geweld.
Fatale gevolgen
De verdachte heeft verklaard dat het nooit zijn bedoeling was om het slachtoffer te doden. Naar het oordeel van de rechtbank heeft hij door een doorgeladen pistoolmitrailleur bij zich te dragen, het extreem grote risico genomen op een incident met fatale gevolgen. De rechtbank noemt het een wonder dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen, gelet op het groot aantal personen dat aanwezig was tijdens het schietincident, waaronder de zwangere vriendin van het slachtoffer.
Maatschappelijk signaal
Elk schietincident zorgt voor gevoelens van onveiligheid in de samenleving. Het overlijden van het slachtoffer heeft veel verdriet, woede en onmacht bij zijn nabestaanden veroorzaakt. De rechtbank wil een maatschappelijk signaal afgeven, mede om aan anderen duidelijk te maken dat het ongeoorloofde bezit en gebruik van vuurwapens, niet geaccepteerd kan worden.
Meer informatie
Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.