De richtlijn palliatieve sedatie die artsenorganisatie KNMG 7 december 2005 presenteert, neemt veel onduidelijkheid weg.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Staatssecretaris Ross zegt blij te zijn met de richtlijn. De grens tussen euthanasie en palliatieve sedatie (het verlichten van het lijden van de patiënt in de allerlaatste fase van zijn leven) is hiermee verduidelijkt. Ook omschrijft de richtlijn helder welke middelen de arts moet gebruiken en in welke volgorde.
Discussie over het grijze gebied tussen euthanasie en palliatieve sedatie (vroeger terminale sedatie genoemd) en onduidelijkheid over de vraag wanneer een arts eventueel levensbeëindigend handelen moet melden bij Justitie, waren voor Ross in 2004 aanleiding om de KNMG om zo’n richtlijn te vragen.
Palliatieve sedatie is niet het versnellen van de dood, benadrukt de staatssecretaris, en daarmee dus geen vertraagde vorm van euthanasie. “Daarover kan nu geen misverstand meer bestaan”, aldus Ross. Als een arts in overeenstemming met de richtlijn handelt, is in principe sprake van normaal medisch handelen.
De KNMG hoopt dat het Openbaar Ministerie (OM) de richtlijn gaat gebruiken als basis voor zijn beleid inzake het wel of niet vervolgen van artsen. Het OM heeft aangekondigd na de publicatie van de richtlijn met een standpunt hierover te komen.
Richtlijn palliatieve sedatie, KNMG
Nieuwe KNMG Richtlijn: Palliatieve sedatie is normaal medisch handelen, KNMG
Nieuwe richtlijn neemt veel onduidelijkheid weg rond palliatieve sedatie