Een 37-jarige man heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 10 jaar opgelegd gekregen voor een poging tot doodslag. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 76.000 euro betalen. In de woning van het slachtoffer in het Limburgse Klimmen sloeg of stak hij de destijds 56-jarige vrouw op of in haar hoofd. Zij liep daardoor ernstig hersenletsel op waaraan zij had kunnen overlijden. De rechtbank Limburg veroordeelde de man eerder tot een celstraf van 12 jaar en het betalen van ruim 27.000 euro aan schadevergoeding.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Methadon
De verdachte was drugsverslaafd. Het slachtoffer en haar partner hadden hem meerdere dagen onderdak gegeven. Op 31 mei 2016, kort nadat hij daar niet langer mocht verblijven, is de verdachte het appartement van het stel binnengedrongen om geld en methadon te stelen. De vrouw was alleen thuis toen de verdachte haar zwaar verwondde. Zij werd later bebloed en bewusteloos door haar partner gevonden.
Alternatief scenario
Volgens zijn advocaat is de verdachte onschuldig aan het verwonden van de vrouw. Haar partner zou de dader kunnen zijn: hij had de gelegenheid en wellicht een motief. Evenals de rechtbank volgt het hof dit alternatieve scenario niet. Het hof gaat uit van de juistheid van de verklaringen van de partner van de vrouw.
Doodslag
Het hof vindt dat de verdachte schuldig is aan een poging tot doodslag en niet – zoals de rechtbank Limburg – tot gekwalificeerde poging tot doodslag. Van dat laatste is sprake wanneer die is gepleegd als ondersteuning bij het plegen van een ander strafbaar feit. Het hof vindt echter dat gekwalificeerde poging tot doodslag – waar een hogere straf op staat – hier niet bewezen kan worden.
Straf
Bij het bepalen van de straf heeft het hof met meerdere zaken rekening gehouden. De verdachte heeft een zeer ernstig feit begaan. Het slachtoffer heeft fors hersenletsel opgelopen, zal haar hele verdere leven invalide blijven en 24 uur per dag afhankelijk zijn van de hulp van anderen. Zij kan nauwelijks lopen en praten en dat zal waarschijnlijk nooit meer verbeteren. Het slachtoffer had de verdachte eerder, toen hij geen onderdak had, meerdere dagen in haar woning laten overnachten en heeft toen voor hem gezorgd. Het hof rekent het de verdachte zwaar aan dat hij juist tegen haar zo’n grof geweld heeft gebruikt. Bovendien heeft hij zich op geen enkele wijze om haar bekommerd. De verdachte heeft het slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten en is met de methadonpillen en geld uit de woning vertrokken.
Hogere schadevergoeding
Het hof wijst een hogere schadevergoeding toe dan de rechtbank. De rechtbank kwam tot een immateriële schadevergoeding van 25.000 euro. Maar gelet op het ernstige letsel en de levenslange gevolgen daarvan, vindt het hof een immateriële schadevergoeding van 75.000 hier meer op zijn plaats. Verder moet verdachte aan materiële schade 864,47 euro betalen.