Op 18 december 2018 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het verhogen van de belastingtarieven, die eerder werden aangekondigd tijdens Prinsjesdag. In 2019 zullen de energiebelastingtarieven hierdoor gaan stijgen. Het gevolg hiervan is dat de de energierekening voor iedereen fors zal gaan stijgen, blijkt uit onderzoek van Energiewijzer. In dit bericht leest u meer hoe de stijging van de energietarieven komt en wat u kunt doen om de stijging te voorkomen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Een gemiddeld huishouden zal in 2019 meer dan 160,- euro meer aan energiebelasting gaan betalen op de energierekening, becijferde Energiewijzer op basis van eigen onderzoek. De berekening is gebaseerd op een gemiddeld energieverbruik van 3330 kWh en 1470 m3 per jaar. Dat levert een stijging op van meer dan 25,5% ten opzichte van dit jaar.
Hoe komt het dat de energierekening fors gaat stijgen?
De energierekening gaat in 2019 flink omhoog. Dat heeft met meerdere oorzaken te maken. De rekening voor stroom en gas gaat fors omhoog vanwege in hoofdlijnen drie redenen:
– Doordat het huidige kabinet Nederlandse huishoudens van het gas af wilt en dus minder afhankelijk wilt maken van aardgas gaat de energiebelasting op gas stijgen en de belasting op stroom dalen.
– Verbruikt u momenteel stroom? Dan heeft u recht op een korting op de energiebelasting van € 308,54. Wanneer u momenteel geen energiebelasting betaalt, bijvoorbeeld doordat u voldoende energie zelf opwekt via zonnepanelen, krijgt u de korting gewoon uitbetaald. Deze tegemoetkoming zal in 2019 door het kabinet worden verlaagd met 51,- euro.
– Er gaat meer subsidie beschikbaar komen om duurzame energieprojecten te financieren. De overheid zal de bijdrage door het bedrijfsleven en consumenten ieder jaar toe laten nemen met behulp van de Opslag Duurzame Energie.
Hoe kunt u zelf de energierekening verlagen?
Wanneer u dezelfde hoeveelheid energie gaat verbruiken, is de kans heel groot dat u in 2019 een hogere energierekening op de deurmat kunt verwachten. Wanneer u dit wilt voorkomen, zijn er verschillende mogelijkheden om energie te besparen. Hierbij kunt u denken aan het isoleren van uw woning, het aanschaffen van een slimme energiemeter en andere smart home producten.
Wellicht is het interessant om te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, slimme thermostaat of een warmtepomp. Een andere mogelijkheid is onafhankelijk energie vergelijken om daarmee net als meer dan 2 miljoen Nederlanders van energieleverancier te wisselen. Hierbij kunt u profiteren van welkomstkortingen en aantrekkelijke aanbiedingen met vaak veel lagere energietarieven dan direct via de energieleverancier beschikbaar zijn.
Voor de slimme huiseigenaar, vastgoed investeerder en huurder zijn er zeker genoeg goede kansen om het volgende jaar tóch een lagere energierekening te krijgen. Daar zal men wel voor in beweging moeten komen. Zogenaamde ‘energieslapers’ betalen namelijk onnodig veel te veel geld, dus kom in actie.