De vlucht van bedrijven vanwege de Brexit naar Nederland levert meer werk op bij de toezichthouder op financiële instellingen.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft naar eigen zeggen 10 procent meer budget nodig vanwege de komst van nieuwe bedrijven, die van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland verhuizen. Dat heeft een woordvoerder laten weten als bevestiging op het artikel in Bloomberg waar AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven hierover vertelde.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Momenteel heeft de toezichthouder een begroting van ongeveer 100 miljoen euro. De stijging van het budget gaat, wanneer je dit omrekent, naar alle waarschijnlijkheid om ongeveer 10 miljoen euro. De AFM wilt met dit budget nieuwe mensen aannemen en investeren in betere IT. Bij een harde Brexit en geen akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk veracht Van Vroonhoven nog meer geld nodig te hebben.
Vanaf oktober 2018 heeft de toezichthouder zo’n 150 gesprekken gehad met buitenlandse partijen die interesse hebben om naar Nederland te verhuizen. Ongeveer dertig tot vijftig financiële instellingen hebben bij de AFM een vergunning aangevraagd in het kader van de wet op het financieel toezicht (WFT). De oorzaak hiervan ligt bij het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Toentertijd gaf Van Vroonhoven ervan uit te gaan dat ongeveer 30 tot 40 procent van de Europese handel in financiële instrument zich in Nederland zou vestigen.
Een goede samenwerking met en toegang tot een lokale toezichthouder kan een belangrijke reden vormen voor bedrijven om zich wel of niet in bepaald land te vestigen. De AFM vormt op dit moment geen concurrentievoordeel voor Nederland. Momenteel heeft Nederland veel concurrentie van andere Europese landen die lonken naar de bedrijven met de wens of noodzaak om naar het vasteland te verhuizen. In de aanloop naar de Brexit heeft Nederland al veel grote verzekeraars en andere financiële instellingen ‘verloren’ aan Brussel, Frankfurt en Parijs.
Niet alleen financiële instellingen willen naar Amsterdam verhuizen. Ook de Europese waakhond op de markt van medicijnenen EMA verhuist naar onze hoofdstad. Daarnaast zou ook omroep en mediabedrijf BBC van plan zijn om hun Europees hoofdkantoor in Amsterdam te vestigen om zo het kunnen blijven uitzenden in de Europese Unie te kunnen garanderen.