De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Ruurlo voor het veroorzaken van een verkeersongeval in Barchem. Hij krijgt een geldboete van 850 euro opgelegd. Daarnaast legt de rechtbank een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid op voor de duur van 4 maanden met een proeftijd van 1 jaar.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De man veroorzaakte op 26 december 2017 een verkeersongeval op de Ruurloseweg in de richting van Barchem. De rijbaan was door middel van onderbroken witte streep verdeeld in 2 rijstroken. De man kwam op een gegeven moment op de andere rijstrook voor het tegemoetkomend verkeer terecht. Op dat moment reed daar een andere auto, waardoor er een frontale botsing ontstond. Daarbij raakte de bestuurder van de tegemoetkomende auto ernstig gewond en zijn vrouw, die als medepassagier in de auto zat, overleed als gevolg van het ongeluk. Ook de vriendin van de man die het ongeluk veroorzaakte liep verwondingen op.
Geen schuld in zin van artikel 6 WVW
De rechtbank moet in deze zaak de vraag beantwoorden of er sprake is van schuld in de zin van artikel 6 van de Wegenverkeerswet (WVW). In dit artikel heeft schuld een andere betekenis dan het begrip schuld in het normale taalgebruik. Om tot een oordeel te komen is sprake van schuld is vereist dat het rijgedrag van de man zeer of aanmerkelijk onoplettend, onvoorzichtig of onachtzaam is geweest. De rechtbank moet oordelen of er sprake is van aanmerkelijke mate van verwijtbare onvoorzichtigheid. Hoe ernstig de gevolgen ook zijn, de schuld moet worden beoordeeld zonder het uiteindelijke gevolg daarin mee te nemen.
Gevaar zettend verkeersgedrag
De rechtbank oordeelt dat de man zich wel schuldig heeft gemaakt aan overtreding van artikel 5 van de WVW. Hij veroorzaakte namelijk een verkeersongeval door onvoldoende op te letten. Door zijn handelen bracht de man de verkeersveiligheid in gevaar en dit heeft verschrikkelijke gevolgen gehad voor de slachtoffers. De rechtbank begrijpt dat geen enkele straf het leed kan wegnemen. De rechtbank begrijpt ook dat de man geen dodelijk ongeluk heeft willen veroorzaken. Ook op hem heeft het grote impact gehad. Hij heeft de schuld op zich genomen en heeft na het ongeluk contact gezocht met het de man die ernstige verwondingen opliep en de overige nabestaanden van de overleden vrouw.