Een 33-jarige man krijgt 8 jaar en 10 maanden gevangenisstraf voor het doodschieten van een man in de lift van een flat in Zuidoost in april 2008. De andere verdachte wordt vrijgesproken.
De twee waren in 2008 ook al aangehouden en zaten toen in voorlopige hechtenis. Na enkele maanden werden zij vrijgelaten en de vervolging werd stopgezet in 2011 en 2012 omdat er te weinig bewijs tegen de verdachten was. Het duo kwam opnieuw in beeld nadat in 2014 een anonieme getuige zich meldde bij justitie. De officier van justitie besloot opnieuw strafrechtelijk onderzoek naar de twee in te stellen. Begin februari 2019 verschenen de verdachten voor de rechter.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Bewijs
De rechtbank vindt bewezen dat een van de mannen in de lift het slachtoffer met een revolver door zijn hoofd heeft geschoten. De verklaringen van twee getuigen vormen belangrijk bewijs: de anonieme getuigenis en die van een bewoner van de flat ten tijde van de schietpartij. Ook vormen afgeluisterde gesprekken tussen de schutter en zijn bezoekers tijdens zijn detentie in 2008 en zijn eigen verklaringen tegen een politie-infiltrant, die zich had voorgedaan als medegedetineerde, bewijs. Het valse alibi dat de man gaf speelt ook een rol.
Geen moord maar doodslag
Omdat niet kan worden bewezen dat de schutter het slachtoffer met voorbedachte rade heeft doodgeschoten, wordt hij veroordeeld voor doodslag. Hij wordt ook veroordeeld voor het bezit van de revolver. De rechtbank merkt het motief, waarschijnlijk een uit de hand gelopen beroving, en de koelbloedigheid van de schutter als strafverzwarende omstandigheden aan. Ook speelt het strafblad van de man een rol: hij heeft zich bij herhaling schuldig gemaakt aan zeer ernstige geweldsdelicten. Wegens de ernst van het feit en zijn strafblad krijgt hij de maximaal mogelijke gevangenisstraf opgelegd. De duur van deze gevangenisstraf wordt beperkt doordat de verdachte na 2008 voor andere ernstige feiten is veroordeeld. De wet bepaalt dat de maximumstraffen die op deze afzonderlijke strafbare feiten zijn gesteld, niet onbeperkt bij elkaar kunnen worden opgeteld. De gevangenisstraf voor de schutter komt daarom uit op 8 jaar en 10 maanden.
Vrijspraak voor de ander
De rechtbank acht niet bewezen dat de andere man samen met de schutter in de lift was tijdens de fatale schietpartij. Hij gaat daarom vrijuit.
Meer informatie
Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088 3611440, of stuur een e-mail.