Met ingang van vandaag start de Belastingdienst een campagne ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’ met voorlichting gericht op mensen die gaan scheiden of al uit elkaar zijn gegaan. Gescheiden stellen maken namelijk veel fouten met de aangifte inkomstenbelasting. Ex-partners blijken vaak fouten te maken door allebei volledig de hypotheekrente af te trekken.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Volgens projectleider ‘doelgroep Scheiden’ van de Belastingdienst maakt ongeveer de helft van alle gescheiden stellen met een koophuis fouten bij het invullen van de belastingaangifte. Dergelijke fouten leiden vaak tot forse naheffingen inkomstenbelasting die wel kunnen oplopen tot duizenden euro’s.
Allebei volledige hypotheekrente aftrekken mag niet
De meeste fouten worden gemaakt rondom kinderopvangtoeslag en hypotheekrenteaftrek. “Zo trekken ex-partners vaak allebei de volledige hypotheekrente af. Dat mag niet”, zegt John van Vliet, hoofd van de projectgroep Scheiden bij de Belastingdienst, in het AD en NOS. Bij ex-partners die een huis huren en daarmee niet over een eigen woning beschikken, heeft in één op de vijf gevallen de aangifte fouten. Dat blijkt uit twee onderzoeken van de Belastingdienst onder 1.800 Nederlanders die uit elkaar zijn gegaan.
De campagne bestaat onder andere uit een online checklist. Met behulp van de persoonlijke checklist zien de gescheiden stellen precies wat ze allemaal moeten regelen. Momenteel steekt de Belastingdienst veel tijd en geld in gescheiden stellen. Ex-partner bellen bijvoorbeeld ongeveer vijf keer zo vaak naar de Belastingtelefoon. Daarnaast maakt deze doelgroep twee keer zo vaak bezwaar.
Samen nog één keer aangifte doen
De Belastingdienst geeft het advies aan mensen die uit elkaar zijn gegaan om nog één keer als fiscale partners samen de aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Op die manier kan men nog eenmaal de inkomsten en aftrekposten op een gunstige wijze met elkaar verdelen.
“Op het moment dat mensen uit elkaar gaan is het verstandig afspraken over fiscale zaken te maken en op papier te zetten met behulp van een echtscheidingsconvenant. Daarnaast adviseren wij mensen met een voorlopige aanslag deze aan te passen en niet te wachten tot de aangifteperiode van het jaar daarop. Ook is het belangrijk toeslagen op tijd te wijzigen of aan te vragen”, zo stelt de Belastingdienst in een persbericht over de nieuwe campagne.
In 2018 zijn ongeveer 30.000 huwelijken in een scheiding geëindigd, blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar zijn 2500 geregistreerde partnerschappen verbroken. Online scheiden blijkt daarbij een vlucht te nemen. Het aantal echtscheidingen is in de afgelopen vijf jaar tijd wel met ruim 14 procent afgenomen.