De Raad voor de Rechtsbijstand heeft onlangs een lijst met artsen opgesteld die bereid en gekwalificeerd zijn om haalbaarheidsonderzoeken in letselschadezaken te verrichten. Die voorziening is in het leven geroepen door de minister van justitie in het kader van de discussie rond no cure no pay. De lijst wordt door de Raad voor Rechtsbijstand periodiek geactualiseerd.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De minister heeft de Raden voor Rechtsbijstand verzocht om, voor rechtzoekenden die onder de WRB vallen, een subsidieregeling uit te voeren voor medische haalbaarheidsonderzoeken in letselschadezaken. Een letselschadezaak is een juridische zaak ter vaststelling van aansprakelijkheid of schadevergoeding verband houdende met een verkeersongeval, arbeidsongeval, medische fout of geweldsdelict. De subsidieregeling heeft terugwerkende kracht tot en met 10 mei 2005.
Wanneer een toevoeging is verstrekt terzake van een procedure met betrekking tot de letselschadezaak, toevoegcode O 010, kan de rechtzoekende aan de Raad een subsidie aanvragen voor een medisch haalbaarheidsonderzoek. Daarvoor dient gebruik te worden gemaakt van een aanvraagformulier. De subsidieaanvraag moet voor een deel worden ingevuld door de rechtsbijstandverlener en de medicus die het haalbaarheidsonderzoek uitvoert.
De subsidie voor het haalbaarheidsonderzoek bedraagt maximaal € 200,00 (exclusief btw). De subsidie wordt in voorschot verstrekt en in principe niet teruggevorderd. Wel moet achteraf bewijs worden overgelegd dat het haalbaarheidsonderzoek daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.
Beleidsregel subsidiering medisch haalbaarheidsonderzoek, Raad voor de Rechtsbijstand
Lijst artsen voor haalbaarheidsonderzoeken in letselschadezaken, Raad voor de Rechtsbijstand
Aanvraagformulier Subsidie Medisch Haalbaarheidsonderzoek, Raad voor de Rechtsbijstand