De toepassing van de Wet Bevordering IntegriteitsBeoordeling door Openbaar Bestuur (BIBOB) neemt toe. Ongeveer 40% van de gemeenten heeft een BIBOB-beleidslijn opgesteld, dat aantal zal naar verwachting stijgen tot 83%. Dat blijkt uit een quick scan die de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten lieten uitvoeren naar de toepassing van de wet door gemeenten. In een brief aan de Tweede Kamer lichten de betrokken ministers de quick scan toe.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De Wet BIBOB geeft bestuursorganen de mogelijkheid vergunningen of subsidies te weigeren wanneer de integriteit van de aanvrager ter discussie staat. Zo wil men malafide ondernemers buiten de deur houden en voorkomen dat de overheid ongewild criminaliteit faciliteert. Het Bureau BIBOB, dat inzage heeft in justitiële dossiers, kan bestuursorganen daarbij adviseren.
Uit de quick scan onder gemeenten blijkt dat 40% een beleidslijn heeft opgesteld, en dat aantal zal stijgen naar 83%, zo verwacht men. De rest van de gemeenten past BIBOB niet toe. Zij menen dat de problematiek van georganiseerde criminaliteit in hun gemeente niet speelt, of dat criminaliteit direct herkend zal worden bij vergunningaanvragen. Ook de hoge kosten van invoering van het systeem spelen een rol bij de overweging BIBOB niet toe te passen.
Website Bureau BIBOB
Wet Bevordering IntegriteitsBeoordeling door Openbaar Bestuur