De rechtbank veroordeelt een 21-jarige man uit Lelystad voor 2 gewelddadige supermarktovervallen. Hij krijgt een celstraf van 2 jaar. Daarnaast legt de rechtbank een tbs-maatregel met dwangverpleging op.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De man heeft op 9 februari 2018 een Dekamarkt in Apeldoorn en op 21 februari 2018 een COOP winkel in Zutphen overvallen. Daarbij bedreigde hij het winkelpersoneel met een neppistool. Ook dwong hij de medewerkers om geld uit de kassa af te geven. Bij de tweede overal greep een klant in. De man sloeg de klant met het nepwapen op zijn hoofd, waarna hij zonder buit de supermarkt uitluchtte. De man ging bij de overvallen planmatig en doelbewust te werk.
Impact slachtoffers
De overvallen maakten veel indruk op het winkelpersoneel. Zij waren erg angstig. De overvallen hebben ook psychische gevolgen voor het personeel gehad zoals slaapproblemen en gevoelens van onveiligheid. De rechtbank kent deze medewerkers schadevergoedingen toe.
Volwassenstrafrecht toegepast
Tijdens het plegen de overvallen stond de man nog onder behandelding in het kader van een PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd. Toch pleegde hij weer zware feiten gepleegd terwijl de hulpverleners dachten dat het goed ging met hem. Er bestaat alle aanleiding om te denken dat sprake is van een schijnaanpassing. Daarbij deed hij alsof het goed met hem gaat en hij zijn best doet, terwijl op de achtergrond sprake was van veelvuldig schoolverzuim, strafbare feiten. Daarnaast ging hij volledig zijn eigen gang. De deskundigen adviseren toepassen van het jeugdstrafrecht maar de rechtbank past het volwassenstrafrecht toe. De man is volgens de wet volwassen en bij de feiten en zijn persoon past geen jeugdstrafrecht meer.
Maatregel én straf
De officier eiste alleen het opleggen van een tbs-maatregel en geen straf. Toch legt de rechtbank de man wel een gevangenisstraf op. Uitgangspunt is dat iedereen die dit soort feiten pleegt gevangenisstraf krijgt. Er is geen reden waarom dat hier niet zou moeten gelden. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij bij het plegen van de overvallen berekenend te werk is gegaan en de traumatische ervaring voor slachtoffers op de koop toe heeft genomen. Voor hem telde alleen de buit.
Intensieve behandeling
Omdat de man lijdt aan een stoornis en de kans dat hij opnieuw een delict pleegt groot is, vindt de rechtbank het noodzakelijk dat de man intensief wordt behandeld in een beveiligde instelling. De rechtbank legt de man daarom tbs dwangverpleging op. De kans dat hij weer overvallen gaat plegen – met alle gevolgen van dien voor mogelijke slachtoffers – is zonder tbs te groot. Dat dit voor hem erop neer komt dat zijn leven over is en hij levenslang wordt opgesloten – zoals hij zelf zegt – is geen reden om dan maar geen tbs op te leggen en toekomstige slachtoffers voor lief te nemen.