D66 wil wetgeving die het voor nabestaanden mogelijk maakt om toegang te krijgen tot de social media-accounts van een overledene. Volgens Tweede Kamerlid Monica den Boer ontbreekt het nu aan duidelijke regels voor digitale nalatenschappen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Hoewel de digitale nalatenschap van mensen steeds groter wordt, staat daarover niets in de wet. Daarom wil D66 duidelijkheid creëren met nieuwe regels voor de digitale nalatenschap. In haar ‘Actieplan digitale erfenis’ (pdf) heeft de partij deze erfenis in vier soorten gesplitst. Ten eerste onderscheidt Den Boer data opgeslagen op dragers, zoals computers, tablet en smartphones. Daarnaast zijn er financiële digitale bezittingen, zoals bitcoins of tegoeden bij onlinewinkels, bedrijfsmatige digitale bezittingen en online accounts zoals Facebook, Marktplaats en DigiD.
Modernisering erfrecht
Om tot goede wetgeving te komen, stelt de partij voor om eerst onderzoek te doen naar de modernisering van het erfrecht. Daarbij moet er duidelijkheid komen over het erven van online accounts. Ook pleit D66 voor Europese regels voor social media. Erfgenamen of de executeur moeten toegang kunnen krijgen tot accounts, zodat zij kunnen besluiten wat er met de accounts gebeurt. Daarnaast moet worden gewerkt aan de bewustwording bij mensen, zodat zij gaan nadenken over hun digitale erfenis.