Het onderstaande onderzoek houdt zich bezig met de volgende drie vragen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
- Wat zijn op hoofdlijnen de kenmerken van het boetesysteem in Nederland en andere EU-landen?
- Welke boetetarieven gelden bij verkeersovertredingen in Nederland en de andere EU-landen?
- Hoe verhouden de Nederlandse tarieven zich tot die in andere EU-landen?
De volgende EU-landen zijn als vergelijking geselecteerd: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Portugal, Luxemburg, Polen en Griekenland.
Bestuurlijke boetes en strafrechtelijke boetes worden vanuit verschillende rationaliteiten bepaald. Omdat het evenwicht tussen strafrechtelijke en bestuurlijke boetetarieven verstoord lijkt, is er behoefte aan een kader voor tarifering van boetes. Om een dergelijk kader te ontwikkelen moet allereerst de omvang van dit probleem in kaart worden gebracht en moeten de eventuele knelpunten worden geanalyseerd. Tevens moet bekend zijn welke criteria betrokkenen hanteren om tot de tarieven te komen.
Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland de hoogte van verkeersboetes lager ligt dan het Europees gemiddelde. Dat is van toepassing op overtredingen in verband met het door rode licht rijden, het niet dragen van autogordels, rijden onder invloed en lichte snelheidsovertredingen.
In tegenstelling tot de meeste Europese landen kent Nederland geen systeem met vijf categorieën overtredingen, van licht naar zwaar. Net als in Duitsland zijn er namelijk ‘lichte’ en ‘zware’ overtredingen te typeren, waarvan de laatste categorie strafrechtelijk wordt afgedaan. Boetebedragen zijn in Nederland vastgesteld per overtreding. Er zijn ook landen die werken met minimum- en maximumbedragen die afhanklijk van de omstandigheden worden toegepast. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kennen zowel vaste als variabele boetes.