De advocaat-generaal (OM) in Den Bosch eiste deze week een gevangenisstraf van negentien jaar en zes maanden tegen een 49-jarige Tilburger. De man wordt o.a ervan verdacht opdracht te hebben gegeven tot de schietpartij die in 2012 aan de Kapelmeesterlaan in Tilburg plaatsvond. Een destijds 44-jarige man raakte daarbij zwaargewond. Daarnaast wordt hij verdacht van deelname aan een criminele organisatie, export van XTC en vuurwapenbezit.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het is de laatste inhoudelijke behandeling in hoger beroep van de zaak rond een Tilburgse drugsbende. Verdachte werd in 2017 door de rechtbank veroordeeld tot 19.5 jaar cel voor poging moord en deelname aan een criminele organisatie. Zowel OM als verdachte zijn tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. Het OM ging destijds in hoger beroep omdat destijds het OM van oordeel was dat het handelen van verdachte eerder het juridisch etiket ‘uitlokking’ verdiende dan het door de rechtbank bewezenverklaarde ‘medeplegen’. In hoger beroep is de advocaat-generaal (openbaar aanklager in hoger beroep) van mening dat dit juridisch onderscheid in deze zaak van zo’n geringe betekenis is, dat dit niet langer ter discussie hoeft te staan.
Het onderzoek naar de schietpartij leidde tot ontdekking van een grootschalige handel in soft- en harddrugs. De rechtbank stelde in 2017 vast dat er sprake was van “een samenwerkingsverband waarbij de leden met name handelden in softdrugs”. Ook werden hennepkwekerijen geëxploiteerd in onder meer Tilburg en exporteerden de verdachten harddrugs naar Istanbul. Geweld zou niet worden geschuwd: een medeverdachte beschrijft de hoofdverdachte ook wel als “de Turkse Holleeder”. De schietpartij aan de Kapelmeesterlaan zou gaan om een afrekening binnen het criminele circuit. Het slachtoffer overleefde de aanval en werd vervolgens door de rechtbank zelf ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor zijn aandeel bij de export van harddrugs.
In totaal stonden er, verspreid over oktober en november, vijftien verdachten in hoger beroep terecht. De schutter werd door de rechtbank veroordeeld tot 13 jaar cel. Negen van hen werden in 2017 veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een hennepkwekerij. Zij kregen taakstraffen van 60 tot 240 uur opgelegd. In hoger beroep eiste het OM straffen van taakstraf 40 uur tot de 19.5 jaar cel tegen de hoofdverdachte.
Het hof doet in alle zaken uitspraak op 5 december.