In Amsterdam zijn de afgelopen jaren veel koopwoningen opgekocht, om ze daarna voor de hoofdprijs door te verhuren. Daarom stelt Amsterdam nu een zelfwoonplicht in voor nieuwbouw koopwoningen. Dit houdt in dat deze woningen alleen nog maar door de koper zelf bewoond mogen worden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De gemeente van Amsterdam wilt dat Amsterdam een stad blijft waar iedereen kan wonen, ongeacht de dikte van zijn portemonnee. Daarom moeten we zorgen dat woningen worden gekocht om in te wonen en niet om er zoveel mogelijk aan te verdienen. Dat zorgt er namelijk voor dat de huur- én koopprijzen alleen maar sneller stijgen. Door nieuwbouwwoningen alleen te verkopen aan mensen die daar zelf willen wonen, zorgen we dat deze woningen koopwoningen blijven en dat ze niet terecht komen in het dure huursegment.
Uitzonderingen
De zelfwoonplicht wordt opgenomen in de erfpachtvoorwaarden en geldt ook voor de volgende koper. Zo heeft de maatregel een langdurige werking. Er zijn wel uitzonderingen: je mag nog wel verhuren aan een eerstegraads familielid (partner, kinderen en hun partners, ouders) en bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Het blijft ook mogelijk om een woning te verhuren als middeldure of sociale huurwoning (tot € 1.027,- ).
Alleen voor nieuwe koopwoningen
De maatregel geldt alleen voor woningen die nog gebouwd moeten worden. En hij geldt zowel voor nieuwbouw als voor ‘transformatie’ van bijvoorbeeld kantoren naar woningen. De eerste woningen waar deze maatregel voor geldt, worden dus pas over enkele jaren opgeleverd.
Waarom niet voor bestaande koopwoningen?
De maatregel geldt alleen voor nieuwbouw, omdat we bij deze woningen kunnen ingrijpen via de erfpachtvoorwaarden. Dat kan niet bij bestaande woningen. Om kopers te verplichten om zelf in een bestaande woning te gaan wonen, moet de landelijke wetgeving worden aangepast. De mogelijkheden hiervoor worden op dit moment onderzocht door de minister.