Een ouderschapsplan zal een onderdeel vormen van de echtscheidingsdocumenten die moeten worden toegevoegd bij een verzoek tot echtscheiding als er kinderen uit een huwelijk zijn voortgekomen die op het moment van scheiden nog minderjarig zijn. Het is een veelomvattend document waar de rechter veel waarde aan hecht. De doelstelling van dit document is immers dat de kinderen zo min mogelijk problemen zullen ondervinden die toe te schrijven zijn aan de scheiding. Alle zaken die in een ouderschapsplan zijn opgenomen hebben hier direct of indirect betrekking op.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Welke afspraken worden geformuleerd in ouderschapsplannen?
Een ouderschapsplan is een schriftelijke weergave van alle afspraken die scheidende ouders onderling maken over de verzorging, ontwikkeling en de opvoeding van de op dat moment minderjarige kinderen. Deze afspraken kunnen betrekking hebben op onder andere opvoedkundige zaken, omgangsregelingen, alimentatie verplichtingen en andere specifieke zaken. Het opstellen van een ouderschapsplan is wettelijk verplicht bij een echtscheiding maar ook bijvoorbeeld bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap, een scheiding van tafel en bed en bij het beëindigen van een relatie waarin de ouders beiden gezag hebben over het kind. Deze verplichting komt uiteraard voort uit de zorgplicht die beide ouders hebben over hun kinderen.
Het belang van het opstellen van een ouderschapsplan
Het belang van het opstellen van een ouderschapsplan is groot. Met dit schriftelijke document kan immers voorkomen dat er misverstanden ontstaan tussen de ouders over de verzorging van de kinderen waarvan de kinderen de dupe worden. Daarom bevat een ouderschapsplan een aantal essentiële onderdelen die in geen enkel ouderschapsplan mag ontbreken. Deze factoren hebben betrekking op zowel praktische-, financiële- als emotionele zaken.
Vaste onderdelen van een ouderschapsplan
- Ouderlijk gezag, een vaststelling dat de ouders (of een van de ouders) het kind vertegenwoordigen en gezag hebben over het vermogen van het kind. Daarnaast is dit een vaststelling dat de gezaghebbende ouders rechten en plichten hebben aangaande de verzorging en opvoeding van de kinderen. Tevens staat er in het ouderschapsplan weergegeven dat beide ouders de plicht hebben om de ontwikkeling van een goede band tussen het kind en de andere ouder te bevorderen.
- Woon- en verblijfplaats van het kind, een vaststelling waar (bij wie) het kind staat ingeschreven. Op basis hiervan wordt een omgangsregeling (of een bezoekregeling) geformuleerd met de andere ouder. Daarnaast kunnen er regels worden opgenomen die van belang zijn op speciale dagen zoals feestdagen, vakanties of verjaardagen.
- Contact ouder-kind. Deze afspraken hebben betrekking op de inhoudelijke gang van zaken aangaande het contact tussen het kind en de ouder waarbij het kind niet staat ingeschreven. Het kind moet immers altijd in contact kunnen komen met de andere ouder. Dit kan telefonisch maar ook via e-mail of andere digitale contactmogelijkheden.
- Onderling contact van de ouders. In het ouderschapsplan moet worden weergegeven dat er een onderlinge informatie- en communicatieplicht moet bestaan tussen de beide ouders om kind gerelateerde zaken te bespreken. Onderwerpen die hierbij aan de orde moeten komen zijn school gerelateerde zaken, geestelijke- en lichamelijke gezondheid en andere belangrijke zaken die belangrijk zijn voor de opvoeding en ontwikkeling van het kind.
- Financiële zaken. Een eventuele kinderalimentatie regeling moet in het ouderschapsplan worden opgenomen. Deze alimentatieregeling is de financiële verplichting die de ouders aan elkaar hebben om te voorzien in de kosten van levensonderhoud, opvoeding en andere zaken. Daarnaast kan de inhoudelijke procedure hierbij worden vastgelegd zoals het gebruik maken van een gezamenlijke rekening zodat beide ouders inzicht op dit gebied zullen behouden. Daarnaast kunnen er afspraken worden gemaakt over welke specifieke zaken binnen deze regeling vallen en hoe een eventuele zakgeldregeling wordt vormgegeven.
- Overige zaken. Hierbij kunnen zaken worden vastgelegd zoals de omgang met de introductie van een eventuele nieuwe partner of verhuizing van een van beiden.
Ondersteuning bij het opstellen van een ouderschapsplan
Het opstellen van een ouderschapsplan vormt onderdeel van het opstellen van de rechtsgeldige echtscheidingsdocumenten die nodig zijn om een verzoek tot echtscheiding bij de rechter in te dienen. Scheidende ouders kunnen ervoor kiezen om gezamenlijk een ouderschapsplan opstellen maar hiervoor ook gebruik maken van de diensten van een juridische dienstverlener in vorm van een echtscheidingsadvocaat of een mediator. De juridische ondersteuning van deze personen kan ook bestaan uit het verstrekken van een voorbeeld van een ouderschapsplan. Het is zeker verstandig om een echtscheidingsadvocaat of een mediator naar het uiteindelijke opgestelde ouderschapsplan te laten kijken omdat juist dit document vrij kritisch wordt getoetst door de rechter. Daarnaast (en belangrijker nog) speelt het belang van het kind een belangrijke rol bij het opstellen van een ouderschapsplan.
Ouderschapsplan wijzigbaar?
De afspraken die in een ouderschapsplan opgesteld staan zijn bindend. Iedere ex-partner moet zich aan de afspraken houden. Mocht de situatie hierom vragen, kan een ouderschapsplan worden aangepast. Een ouderschapsplan is dus wijzigbaar maar hiervoor moeten de ouders in overleg met elkaar treden. Als ze hiertoe niet in staat zijn of er samen niet uitkomen, kan hiervoor juridische hulp (van een mediator of een echtscheidingsadvocaat) worden ingeschakeld.
Wat is een ouderbelofte?
Een ouderschapsplan is de formulering van de onderlinge afspraken. De afspraken met de kinderen zelf kunnen worden weergegeven in een ouderbelofte. Een ouderbelofte kan worden gezien als een inspanningsverplichting die ouders met hun kind of kinderen vastleggen. Dit is een document dan kan worden gezien als hulp bij de transitie van een echtpaar naar ouderpaar. Het is een belofte die ouders naar kinderen maken waarbij ze aangeven dat ze hun persoonlijke belangen als gescheiden ex-partners naast zich neerleggen. Een ouderbelofte wordt vaak gebruikt bij het doorlopen van een echtscheiding mediation traject en wordt over het algemeen gezien als zeer nuttige toevoeging bij een ouderschapsplan maar is géén officieel document.
De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding. Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op dit gebied ook bij het formuleren van een ouderschapsplan. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.