Partneralimentatie is een onderdeel van de financiële onderhoudsplicht die partners door het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap aan elkaar hebben. Met deze regeling wordt voorkomen dat een van de partners financieel niet meer in staat is om zichzelf te onderhouden als gevolg van de scheiding. Partneralimentatie kan dan ook worden gezien als een tijdelijke financiële overbrugging om financieel zelfstandig te worden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wanneer kan er sprake zijn van de verplichting om partneralimentatie te betalen?
De partneralimentatie regeling wordt actueel als er sprake is van een groot inkomensverschil na een scheiding. Deze situatie kan ontstaan als een van de partners gedurende het huwelijk niet aan het arbeidsproces heeft deelgenomen om bijvoorbeeld voor de opvoeding van de kinderen zorg te dragen. De regel heeft betrekking op de (wettelijke) onderlinge onderhoudsplicht die gehuwden of geregistreerde samenwonenden aan elkaar hebben. Het betalen van partneralimentatie kan dan ook worden afgedwongen via de rechter.
Hoe hoog is het bedrag dat aan partneralimentatie moet worden afgedragen?
Bij een partneralimentatieregeling is er sprake van een duidelijke rolverdeling. De onderhoudsplichtige is de persoon die alimentatie moet betalen. De onderhoudsgerechtigde is de persoon die dit bedrag ontvangt. Dit bedrag is een vast bedrag dat periodiek (in vrijwel alle gevallen maandelijks) moet worden overgemaakt. De partneralimentatie afspraken en de hoogte van dit bedrag vormt een onderdeel van de afspraken die in een echtscheidingsconvenant worden opgesteld. Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij het bepalen van de hoogte van het bedrag:
- Het netto inkomen van een gezin tijdens het huwelijk
- De inkomensbestanddelen en de kosten van de onderhoudsgerechtigde
- De financiële draagkracht van de onderhoudsplichtige
- De mogelijkheden van de ontvangende ex-partner om meer inkomen te genereren
Hoe lang moet partneralimentatie worden afgedragen?
De regels met betrekking tot partneralimentatie hebben in 2020 een wijziging ondergaan. De Wet herziening partneralimentatie zijn tegenwoordig van toepassing. De verandering in de wetgeving heeft betrekking op de maximale termijn voor de betaling van partneralimentatie. Deze is per 01-01-2020 teruggebracht van 12 naar 5 jaar. De maximale termijn aan partneralimentatie is vastgesteld op de helft van het aantal jaren dat de partners getrouwd zijn geweest. Op het moment dat een huwelijk korter heeft geduurd, zal de alimentatieverplichting gelijk worden gesteld aan de duur van het huwelijk. Het ontvangen van partneralimentatie moet hiermee worden gezien als tijdelijke financiële ondersteuning waarvan gebruik kan worden gemaakt om weer financieel zelfstandig te kunnen worden door middel van deelname aan het arbeidsproces of het starten van een eigen bedrijf.
Deze verplichting zal vervallen als de onderhoudsgerechtigde besluit om te hertrouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of besluit om te gaan samenwonen. Bij scheidingen die uitgesproken zijn voor 1 januari 2020 verandert er niets in de situatie.
Partneralimentatie fiscaal aftrekbaar
Het betalen of ontvangen van partneralimentatie heeft fiscale gevolgen. De ontvanger van partneralimentatie moet dit zien als inkomstenbron en over dit bedrag belasting afdragen. De juridische kosten die gemaakt moeten worden voor het verkrijgen, behouden of verhogen van partneralimentatie mogen wel van de belasting worden afgetrokken. Partneralimentatie is voor de betalende partner wel aftrekbaar van de belasting. Het betalen van partneralimentatie valt bij het invullen van het belastingformulier onder het kopje “betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen”. Het is hierbij wel belangrijk dat de gemaakte afspraken tussen de beide ex-partners schriftelijk zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en uiteraard zijn ondertekend.
Hoogte en duur partneralimentatie vastleggen
De wettelijke regels met betrekking tot partneralimentatie zijn opgesteld om te voorzien in de situatie als scheidende partners op dit gebied zelf niet tot overeenkomsten kunnen komen. Scheidende partners zijn volledig vrij om hier zelf een regeling in te treffen. Hierbij kan er gekozen worden voor een andere alimentatieperiode en/of een ander alimentatiebedrag. Zij kunnen bij het formuleren van deze regels gebruik maken van de diensten van een echtscheidingsadvocaat of mediator. Bij het zelf maken van afspraken is het van groot belang om dit goed vast te leggen in het echtscheidingsconvenant om eventuele misverstanden of onduidelijkheden in later stadium te voorkomen.
Afzien van partneralimentatie
Zelfs het afzien van partneralimentatie behoort tot de mogelijkheden. Het komt regelmatig voor dat de alimentatiegerechtigde afziet van deze voorziening omdat hij of zij niets meer met de ex-partner te maken wilt hebben. Dit hoeft echter geen definitieve beslissing te zijn. Er zijn situaties waarbij partneralimentatie in een later stadium alsnog kan worden afgedwongen. Dit kan een keuze zijn als er bijvoorbeeld openstaande schulden moeten worden afgedragen. Ook de gemeente kan hierin een bepalende rol spelen. Op het moment dat de alimentatiegerechtigde besluit om een bijstandsuitkering aan te vragen, kan de gemeente de keuze maken om deze kosten te verhalen op de alimentatieplichtige.
Wijziging van alimentatieregelingen
Een wijziging van alimentatieregelingen behoort tot de mogelijkheden als de situatie van de onderhoudsplichtige of de onderhoudsgerechtigde is veranderd. Deze verandering kan betrekking hebben op relationeel gebied, door bijvoorbeeld een keuze om met een nieuwe partner te hertrouwen, of op financieel gebied als het inkomen bijvoorbeeld veranderd is. Op dat moment zal er een herziening plaats moeten vinden van het bedrag wat aan partneralimentatie wordt overgemaakt. De scheidende partners kunnen hiervoor gebruik maken van de diensten van een echtscheidingsadvocaat of mediator. Zij kunnen ook bij deze juridische instanties terecht voor een tijdelijke herziening van de afspraken met betrekking tot partneralimentatie. Hier kan behoefte aan zijn bij een tijdelijke stagnatie van inkomsten, zoals bij veel mensen het geval was als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. In dat geval kunnen partners kiezen voor een kwijtschelding van (een deel van) het openstaande bedrag of een uitstel van betaling overeenkomen.
De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding. Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op dit gebied voor een alimentatieberekening, het aanbrengen van een wijziging in deze afspraken of meer informatie over dit onderwerp. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.