Aan de hand van onderzoeken uitgevoerd door juridisch specialist Judex en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) worden er een aantal opvallende bewegingen op het gebied van echtscheidingen zichtbaar. Cijfermatig gezien, lijkt er een daling te zijn in het aantal scheidingen maar in de praktijk kan deze conclusie niet zomaar getrokken worden. Daarnaast wordt het uit de cijfers duidelijk zichtbaar op welke momenten er vaak gekozen wordt om te scheiden en wanneer veel stellen besluiten te wachten om te scheiden. Tot slot blijkt uit de cijfers van deze twee organisaties dat er in de provincie Zuid-Holland, waar cijfermatig het meest aantal scheidingen plaatsvinden, niet het hoogste aantal scheidingen plaatsvinden als dit wordt weggezet tegen het aantal inwoners. Judex en het CBS hebben hierover een aantal verrassende cijfers inzichtelijk gemaakt.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Cijfers en feiten over echtscheidingen
Judex is een organisatie dat zich gespecialiseerd heeft in de juridische sector. De organisatie heeft als doelstelling om rechtzoekenden te voorzien van nuttige informatie dat als basis kan dienen bij het maken van een overwogen keuze voor diensten die worden aangeboden in de juridische branche. Om in deze doelstelling te voorzien stelt Judex onder andere een rijk aanbod aan praktische informatie en online keuzehulpen op de website beschikbaar. De organisatie heeft de Dag van de Scheiding (iedere tweede vrijdag van de maand september) aangegrepen om een aantal interessante cijfers en feiten over echtscheidingen op haar website te delen. Hieruit zijn onder andere een aantal bewegingen op dit gebied te herleiden.
Daling van het aantal scheidingen?
Een snelle blik op de cijfers leert dat er sprake is van een daling is in het aantal scheidingen. Deze cijfers moeten echter wel in verhouding worden gezien. Het aantal huwelijken is de laatste 10 jaar immers ook sterk gedaald. In 2010 stapten ruim 75.000 stellen in het huwelijksbootje. In 2019 waren dit iets meer dan 60.000. Het aangaan van een geregistreerd partnerschap wint sterk in populariteit, een beweging die vooral bij jongeren duidelijk zichtbaar wordt.
Cijfermatig gezien is er sprake van een daling van het aantal scheidingen. Deze daling gaat echter niet zo snel als de daling in het aantal huwelijken. Hieruit kan de conclusie getrokken worden dat er steeds meer huwelijken sneuvelen. Als we naar de laatste 10 jaar kijken, zien we dat dat de omstandigheden waarin we verkeren een belangrijke rol speelt.
Wanneer een piek in het aantal echtscheidingen?
In de cijfers van Judex en het CBS zijn er een duidelijke pieken te zien in het aantal scheidingen. Als er gekeken wordt naar de maanden in het jaar waarop de meeste echtscheidingen worden uitgesproken, springen de maanden januari en september hier duidelijk uit. Dit is eenvoudig te verklaren. De feestdagen en de vakantie zijn momenten dat stellen meer bij elkaar zijn en zich kunnen storen aan de slechte eigenschappen van een ander en veel tijd hebben om tot de conclusie te kunnen komen dat de karakters te veel van elkaar verschillen om nog toekomst in een huwelijk te zien. Daarnaast wordt de spanning van feestdagen en een vakantie vaak gezien als een testcase voor het huwelijk waar niet iedere relatie tegen bestand is.
Uit de cijfers van Judex in het CBS is duidelijk zichtbaar dat een crisis ook zorgt voor een piek in het aantal scheidingen. Uit de statistieken die Judex op haar website heeft gepubliceerd is duidelijk de economische crisis van 2013 zichtbaar. De cijfers laten een stijging in het aantal echtscheidingen in 2013 zien en een forse piek in 2014. Hieruit blijkt dat veel stellen hun plannen om te scheiden voor zich uit schuiven en kiezen om de stap te zetten als de economie weer aantrekt. Een vergelijkbare beweging is reeds zichtbaar bij de corona crisis. Hoewel het scheiden tijdens de corona periode altijd tot de mogelijkheden heeft behoort en het niet noodzakelijk was om te wachten tot het virus onder controle is, lijken veel stellen hier wel de voorkeur aan te geven. De eerste cijfers van het CBS over het aantal scheidingen lieten immers een daling zien. De verwachting is dan ook dat de er onmiddellijk een piek in deze lijn zal ontstaan als het coronavirus (voor een groot deel) onder controle is.
Scheiden op latere leeftijd
Een opvallende statistiek dat Judex op haar website geplaatst heeft, heeft betrekking op de leeftijd waarop mensen besluiten om te gaan scheiden. Hoewel het aantal scheidingen onder jongeren relatief hoog is (een stuk meer dan 10 jaar geleden), blijkt dat steeds meer mensen op latere leeftijd besluiten om uit elkaar te gaan. Judex ziet een duidelijke toename van mensen boven de 40 die besluiten te scheiden, een beweging die bevestigd worden door de cijfers van het CBS. Hoewel het lastig is om hier een exacte reden van vast te stellen, lijkt het ouderschap de kans te verkleinen dat een stel uit elkaar gaat. Het “bij elkaar blijven voor de kinderen” weegt minder zwaar als de kinderen zelf de volwassen leeftijd aan het bereiken zijn of bereikt hebben.
Opvallende regionale cijfers op gebied van scheidingen
Het CBS heeft ook onderzocht in welke regio’s de meeste scheidingen plaats vinden. Op provinciaal niveau worden in Zuid-Holland de meeste echtscheidingen uitgesproken. Als het aantal scheidingen wordt weggezet tegen het aantal inwoners van de betreffende provincie, is een heel ander beeld zichtbaar. Er vinden relatief de meeste scheidingen plaats in provincies met weinig inwoners. Het beste uit deze lijst komt de provincie Overijssel uit de bus. Hier vinden relatief de minste scheidingen. Opvallend is dat de provincie Utrecht op een goede tweede plaats staat. Ook op stedelijk niveau kan er gesproken worden over een opvallende uitslag.
Als Nederland vergeleken wordt met de andere Europese landen, is duidelijk te zien dat ons land behoort tot de landen met de minste aantal scheidingen. Juist uit dit onderzoek blijkt dat de toegankelijkheid van de juridische sector hierin een rol kan spelen. In de Scandinavische landen, waar het relatief eenvoudig is om te scheiden, ligt het percentage vrij hoog. In Italië zien we een andere beweging. In dit land behoort het pas sinds 1970 tot de mogelijkheden om te scheiden. De wetgeving op dit gebied wordt stap voor stap versoepeld, wat duidelijk zichtbaar wordt in de toename van het aantal scheidingen. De wetgeving in Nederland op het gebied van scheidingen is relatief modern te noemen. De huidige wetgeving maakt het mogelijk om een echtscheidingstraject op verschillende manieren te doorlopen en sluit aan op het behoeftepatroon van de grote meerderheid van de bevolking. Scheiden behoort in ons land gelukkig voor iedereen tot de mogelijkheden.