Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten twee wijzigingen in de verhandeling van melkquotum door te voeren. Allereerst hoeft voortaan niet altijd grond te worden overgedragen bij aankoop van een melkquotum. De tweede wijziging is dat vanaf nu meer dan 75.000 kg per heffingsperiode mag worden gehuurd, de zogenaamde melklease. Daarnaast heeft de Minister besloten dat iedere melkveehouder in de volgende heffingsperiode (vanaf 1 april 2006) een ½ procent extra quotum krijgt.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Quotumoverdracht zonder grond
Vanaf 1 april 2006 kunnen melkveebedrijven de melkproductie uitbreiden met 10% per heffingsperiode (1 april tot en met 31 maart) door quotum aan te kopen zonder dat tegelijkertijd grond moet worden gekocht. Een melkveehouder die over minder dan 20.000 kg melkproductierechten per hectare beschikt, mag zelfs met een groter percentage zijn melkproductie/-quotum uitbreiden zonder extra grond aan te kopen, totdat de grens van 20.000 kg quotum per hectare is bereikt.
Deze maatregel maakt de overdracht van grond in bepaalde gevallen overbodig. Dat scheelt in de kosten en leidt tot administratieve lastenverlichting. Nadat grondloos quotum is verworven, mag gedurende 3 heffingsperiodes geen quotum worden verkocht.
Melklease
Nog deze heffingsperiode wordt bij melklease de regel geschrapt dat maximaal 75.000 kg per melkveebedrijf mag worden geleased. Voortaan mag een melkproducent dus grotere hoeveelheden melkquotum tijdelijk overgedragen krijgen, waardoor ondernemers meer flexibiliteit geeft bij de melkproductie. De afschaffing van deze nationale beperking past in het streven naar meer ruimte voor de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers en het verminderen van regels.
Quotumuitbreiding
Iedere EU-lidstaat krijgt de komende twee heffingsperiodes telkens een ½ procent extra quotum in de nationale reserve.
De minister heeft besloten dat extra quotum in ieder geval voor de komende heffingsperiode evenredig wordt verdeeld over alle melkveehouders in Nederland. Ook de bestaande nationale reserve aan melkquotum wordt grotendeels onder de melkveehouders verdeeld. Hiermee krijgen de melkveehouders een maximale aanspraak op melkpremie, welke medebepalend is voor de toekenning van toeslagrechten vanaf 2007. Op deze wijze wordt het inkomen van de melkveehouders zoveel mogelijk ondersteund.