Co-ouderschap is een omgangsregeling tussen gescheiden ouders en hun kinderen. Hierbij dragen beide ouders de zorg voor de kinderen hoewel zij niet bij elkaar wonen. Een goed voorbeeld hiervan is dat de kinderen de ene week bij de moeder en de andere week bij de vader verblijven. Zo wordt de zorg en de opvoeding gelijkwaardig verdeeld. Dit is echter maar één van de manieren om vorm aan co-ouderschap te geven. Wat co-ouderschap precies is en hoe deze constructie op andere manieren ingevuld kan worden, vertellen we in dit artikel.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Betekenis co-ouderschap
Co-ouderschap is een moderne invulling van een omgangsregeling. Bij deze vorm blijven de gescheiden ouders als een team zorg dragen voor de kinderen. De betekenis co-ouderschap kan dan ook letterlijk gezien worden. De zorg voor de kinderen wordt bij co-ouderschap gelijk verdeeld waar bij andere constructies de kinderen vaak bij de ene partij gaan wonen en de andere partij alleen in de weekenden of om het weekend zien. Andere benamingen voor co-ouderschap zijn deelouderschap of gezamenlijk ouderlijk gezag.
Vaak wordt bij co-ouderschap de invulling gegeven dat de kinderen de ene week bij ene ouder en de andere week bij de andere ouder verblijven. Een andere invulling is dat de kinderen in het ouderlijk huis blijven wonen en de ouders om beurten bij de kinderen komen wonen. Het zijn in dat geval dan dus de ouders die om de week verplaatsen en niet de kinderen, waardoor zij vaak meer stabiliteit in hun leven ervaren. Deze vorm van co-ouderschap wordt “Birdnesting” genoemd.
Minder loyaliteitsconflicten bij co-ouderschap
Hoewel co-ouderschap niet voor ieder scheidend stel weg gelegd is, blijkt in de praktijk dat er grote voordelen aan deze vorm van omgangsregeling zitten. Een voorbeeld hiervan is dat de dat de kinderen zelf vaak veel minder last hebben van loyaliteitsconflicten. Dit komt omdat zij op deze manier zo goed als geen keuze hoeven te maken tussen de vader of de moeder aangezien zij met beide ouders een intensief contact onderhouden. Dit wordt opvoed technisch als belangrijk voordeel gezien. De meeste keuzes voor co-ouderschap zijn dan ook op dit grote voordeel gebaseerd.
Zijn er voorwaarden aan co-ouderschap verbonden?
Aan co-ouderschap is één heel belangrijke voorwaarde verbonden en dat is de relatie tussen de gescheiden partners goed is. Zo kunnen belangrijke opvoedkundige beslissingen eenvoudiger worden gemaakt. Ook veel praktische zaken kunnen zo in goed overleg geregeld worden. “On speaking terms” blijven met de ex partner is bij co ouderschap dus één van de belangrijkste voorwaarden om een goede invulling te kunnen geven aan deze omgangsregeling. Is dit namelijk niet het geval dan zal deze constructie niet werken en alleen maar schadelijk voor de kinderen zijn. Dat is iets wat de ouders uit alle macht zullen moeten proberen te voorkomen.
Hoe geef je invulling aan een co-ouderschapsplan?
Je kunt op iedere gewenste manier invulling aan een co-ouderschapsplan gegeven, mits de belangen van de kinderen maar altijd op de eerste plaats staan. Co-ouderschap wil echter niet zeggen dat de zorg en opvoedkundige taken precies 50/50 verdeeld moeten zijn. Hoewel dit een keuze is die veelvuldig gemaakt wordt, kan men er ook voor kiezen om de verdeling op bijvoorbeeld 60/40 in te zetten. Een ongelijke(re) verdeling zal echter wel invloed hebben op de kostenverdeling. Dat is iets waar natuurlijk ook rekening mee gehouden moet worden.
Hoe worden de kosten en inkomsten verdeeld bij co-ouderschap
De verdeling van kosten en inkomsten bij co-ouderschap is voor een deel afhankelijk van de tijd dat een ouder de verantwoordelijkheid van het kind draagt. Bij een verdeling van 50/50 zullen beide ouders dus in gelijke maten aan de zorg van de kinderen meebetalen. Echter, als er gekozen wordt voor de eerder genoemde 60/40 zorgregeling zal er een afwijkende financiële verhouding ontstaan. Dit zal in veel gevallen gecompenseerd moeten worden, vaak in de vorm van alimentatie.
Veel ouders die voor co-ouderschap kiezen openen daarom dan ook een rekening speciaal voor de kinderen waar bijvoorbeeld de kind gebonden toeslagen, zoals kinderbijslag, kinderopvangtoeslag, het kind gebonden budget worden gestort. Daarnaast zullen de ouders hier beiden een vastgesteld bedrag per maand op storten voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Beide ouders hebben toegang tot de rekening en kunnen hier de kosten voor de kinderen van betalen. De kostenposten moeten wel goed geformuleerd worden om misverstanden te voorkomen.
Wettelijke regeling co-ouderschap
Aangezien er geen wettelijke regeling wat betreft co-ouderschap bestaat, mogen scheidende ouders deze afspraken zelf formuleren. Het is hierbij echter aan te raden om dit gedetailleerd vast te leggen in de echtscheidingsdocumenten om misverstanden te voorkomen. Aangezien dit voor veel scheidende stellen geen dagelijkse kost is wordt er veel gebruik gemaakt van professionele begeleiding. Zo ben je er zeker van dat deze afspraken goed geformuleerd op papier komen te staan wat ruimte voor misverstanden wegneemt. Veel stellen kiezen om hierbij gebruik te maken van de uitstekende service van Judex. Zij kunnen u persoonlijk adviseren op dit gebied en ondersteuning bieden bij het vormgeven van de afspraken die hier betrekking op hebben. Zo weet u zeker dat uw co-ouderschap in goede banen geleid wordt.