Er zijn diverse documenten nodig om een echtscheidingsprocedure te kunnen starten. Naast het echtscheidingsverzoek moeten er diverse gemeentelijke uittreksels worden overlegd evenals een convenant en een eventueel ouderschapsplan. Wij zetten de documenten die je nodig hebt voor een echtscheiding voor je op een rijtje.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Documenten die nodig zijn om te scheiden
Een echtscheidingsverzoek bij een rechtbank indienen beperkt zich niet tot het invullen van één formulier. In het meest gunstige geval (en om de zaak te bespoedigen) wordt hierbij ook een echtscheidingsconvenant en eventueel een ouderschapsplan bijgevoegd. Daarnaast eist de rechtbank een reeks actuele gemeentelijke uittreksels bij het in gang zetten van een juridische echtscheidingsprocedure. Welke documenten allemaal precies nodig zijn voor een echtscheiding vertellen we verderop in dit artikel.
Echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan
Zoals aangegeven wordt het verzoek tot echtscheiding, in het meest gunstige geval, direct voorzien van een echtscheidingsconvenant. Dit is de schriftelijke weergave van de afspraken die de scheidende partners onderling hebben gemaakt om het huwelijk te kunnen ontbinden. Hierdoor kan de echtscheiding in een relatief kort tijdsbestek volledig afgerond worden. De afspraken die in het convenant worden vastgelegd, hebben betrekking op zaken als de verdeling van de financiële bezittingen en schulden, een eventuele alimentatieverplichting, de boedelverdeling, de “verdeling” van de woning en de verdeling van het pensioen. Aangezien de scheidende partners al overeenstemming bereikt hebben, hoeft de rechter in dit geval “alleen maar” een oordeel te vellen. Hierbij wordt gekeken of de gemaakte afspraken reëel zijn en aansluitend zijn op de geldende wetgeving. Als dit het geval is, zal de scheiding snel kunnen worden uitgesproken.
Als er uit een huwelijk één of meer kinderen zijn voortgekomen die op het moment van scheiding nog minderjarig zijn, is tevens het indienen van een ouderschapsplan verplicht. Een ouderschapsplan is de schriftelijke weergave van de afspraken die ouders maken met betrekking op de verzorging, ontwikkeling en de opvoeding van de kinderen. Deze afspraken kunnen betrekking hebben op onder andere opvoedkundige zaken, omgangsregelingen, alimentatie verplichtingen en andere specifieke zaken. Aangezien de scheiding zo min mogelijk effect mag hebben op de kinderen, hecht een rechter hier zeer veel waarde aan. In veel gevallen wordt juist dit stuk gezien als het belangrijkste document die je nodig hebt bij een echtscheiding.
Gemeentelijke uittreksels en overige documenten voor een echtscheiding
Naast het verzoek tot echtscheiding, het echtscheidingsconvenant en het eventuele ouderschapsplan zijn er nog een aantal gemeentelijke uittreksels en overige documenten nodig voor een echtscheiding. Deze uittreksels hebben vooral betrekking op identificatie van de betrokken personen. Er moeten namelijk van beide partners uittreksels uit het gemeentelijke persoonsregister worden toegevoegd aan het verzoek tot echtscheiding.
Daarnaast is een uittreksel uit het huwelijksregister ook wel huwelijksakte genoemd van belang. Dit is verkrijgbaar bij de gemeente waar het huwelijk ooit is voltrokken. Een huwelijksakte is het officiële bewijs van een huwelijk en is dan ook ondertekend door het bruidspaar en de getuigen. Als er sprake is geweest van een geregistreerd partnerschap moet uiteraard hiervan het uittreksel worden overhandigd.
Mochten er kinderen betrokken zijn bij deze echtscheiding dan verlangt de rechtbank van al deze kinderen een uittreksel uit het geboorteregister. Dit benoemen we expliciet op deze manier omdat dit niet alleen de uittreksels van de kinderen zijn die uit het huwelijk zijn voortgekomen maar ook van eventuele andere kinderen van een of beide partners. Al deze aktes worden bewaard in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente.
Het aanvragen en aanleveren van gemeentelijke uittreksels bij een scheiding
Het aanvragen en aanleveren van gemeentelijke uittreksels bij een scheiding kan nog wel eens wat voeten in de aarde hebben. Allereerst is het goed om te realiseren dat er enige tijd overheen kan gaan voordat de aangevraagde documenten daadwerkelijk in het bezit zijn. Het is dus verstandig om eerst deze stukken op te vragen voordat het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank wordt ingediend.
Daarnaast is het goed te weten dat de rechtbank alleen originele stukken accepteert en geen kopieën. Tevens dienen de stukken actueel te zijn. Dat wil zeggen dat de gemeentelijke uittreksels niet ouder dan drie maanden mogen zijn. Mocht de echtscheiding, om wat voor reden dan ook, dus een langere tijd in beslag nemen, kan dit in de praktijk betekenen dat een scheidend stel genoodzaakt is om opnieuw de gemeentelijke uittreksels aan te vragen. Wees je ervan bewust dat hier kosten aan verbonden zijn.
Tot slot is het bij de aanvraag van de uittreksels uit het persoonsregister van belang dat er nadrukkelijk wordt verzocht om een vermelding van nationaliteit of de datum dat de betrokkene zich in Nederland heeft gevestigd. Deze informatie wordt door veel gemeenten vaak weggelaten en alleen na specifiek verzoek op het uittreksel geregistreerd. Bij een verzoek tot echtscheiding is dit echter wel een vereiste.
Alle documenten die nodig zijn om te scheiden op een rijtje:
- Verzoek tot echtscheiding
- Echtscheidingsconvenant
- Ouderschapsplan
- Gemeentelijke uittreksel uit het huwelijksregister
- Eventueel: gemeentelijke uittreksels uit het geboorteregister van minderjarige kinderen
- Kopie Nederlands identiteitsbewijs (Nederlands paspoort of Nederlands identiteitskaart)
- Gemeentelijke uittreksels uit het persoonsregister
Heb je vragen over de benodigde documenten? De specialisten van Judex helpen je graag.