Gedurende het echtscheidingstraject moeten er vele keuzes gemaakt worden die een financiële grondslag hebben. Een van de financiële aspecten die aan de orde komen, is de afhandeling van de betaalrekeningen. Naast het gebruik van privérekeningen maken veel stellen ook gebruik van een gezamenlijke rekening, de welbekende “en/of rekening”. Het is voor een soepele afhandeling van een scheidingstraject van groot belang dat het scheidend stel goede afspraken maakt over de manier waarop wordt omgegaan met deze betaalrekening gedurende het echtscheidingstraject. In de praktijk wil dit immers nog wel eens tot misverstanden en conflicten leiden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Afhandeling van een gezamenlijke betaalrekening bij een scheiding
De afhandeling (lees: verdeling) van een gezamenlijke betaalrekening bij een echtscheiding lijkt zeer eenvoudig. Er wordt een peildatum vastgesteld waarop het bedrag op de gezamenlijke betaalrekening wordt verdeeld onder het scheidende koppel. In veel gevallen krijgt iedere scheidende partner de helft van het openstaande bedrag maar het stel is ook vrij om hier desgewenst eigen afspraken over te maken. Daarnaast kan ervoor gekozen worden om het openstaande bedrag op de en/of rekening te verrekenen met een andere verdeling.
Waarom het praktisch kan zijn om een gezamenlijke rekening aan te houden gedurende het echtscheidingstraject
Veel stellen die geen toekomst meer zien in hun huwelijk, besluiten om al apart te gaan wonen voordat er het echtscheidingstraject daadwerkelijk in gang is gezet. Hierbij lijkt het een goede en misschien wel een logische keuze om een gezamenlijke rekening direct stop te zetten. Bij een vechtscheiding is kan dit inderdaad de beste optie zijn maar dat is niet in iedere situatie het geval. De gezamenlijke rekening wordt immers vaak gebruikt voor terugkerende vaste lasten en/of automatische afschrijvingen. Hierbij kan gedacht worden aan kosten voor de woning, verzekeringskosten, kosten voor de kinderen of eventuele schuldaflossing. In dit soort situaties kan het juist een betere keuze zijn om de betreffende en/of betaalrekening zo lang mogelijk aan te houden om onnodige incasso’s en boetes te voorkomen. In dat kader is het ook een verstandige keuze om deze rekeningen uiteindelijk op van één van beide gescheiden partners te zetten. Het is bij het maken van deze keuzes wel van belang om als scheidende partners goede afspraken te maken. Een echtscheidingsadvocaat of in echtscheidingen gespecialiseerde mediator kan hier altijd de benodigde ondersteuning in bieden.
Wat te doen als een ex partner ongebruikelijke opnames doet van een gezamenlijke rekening?
Het komt helaas nog wel eens voor dat er in de ‘aanloop’ tot een echtscheiding ongebruikelijke bedragen worden genomen door een of zelfs beide partners. Als dit in het zicht van een scheiding wordt gedaan, is het niet uit te sluiten dat deze geld opnames worden gedaan om de ander te benadelen. In dit soort situaties treedt een wettelijke voorziening (art.1:164 lid 1 BW) in werking waarin staat dat de rechter kan beslissen om de “onterecht opgenomen” bedragen terug in gezamenlijk bezit te brengen. Daarnaast kan een scheidende partner verplicht worden gesteld om de ander een schadevergoeding te betalen als hij of zij in de periode tot zes maanden voorafgaande aan de echtscheidingsprocedure lichtvaardig schuld en heeft gemaakt (in dit geval is er dus sprake van het opzettelijk benadelen van de andere partner), onnodig goederen die in gezamenlijk bezit waren heeft verspild en rechtshandelingen heeft verricht zonder de vereiste toestemming van de ander zoals omschreven staat in artikel 1:88 van het Burgerlijk Wetboek.
Persoonlijk advies over betaalrekeningen en scheiden
De experts van Judex kunnen u persoonlijk adviseren over de manier waarop u het beste om kunt gaan met een gezamenlijke betaalrekening in de periode voor, tijdens en na een echtscheidingstraject. Neem gerust contact op met onze gespecialiseerde experts om uw vragen hiervoor te stellen en te bespreken op welke manier wij u ondersteuning kunnen bieden.