Apple voldoet niet aan de eisen over betaalsystemen bij datingapp-aanbieders die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt. Dat blijkt uit het onderzoek dat de ACM heeft gedaan naar de mededelingen die Apple op 15 januari 2022 heeft gedaan. Apple is vanaf nu de eerste dwangsom van 5 miljoen verschuldigd aan de ACM.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Apple moet de voorwaarden voor toegang tot de Nederlandse App Store aanpassen voor datingapp-aanbieders. Datingapp-aanbieders moeten naast het betaalsysteem van Apple in de App Store ook gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen. Daarbij moeten datingapp-aanbieders de mogelijkheid krijgen om in hun app te verwijzen naar betaalmogelijkheden buiten de app. Dat heeft de ACM in augustus 2021 aan Apple opgelegd. De rechter heeft op 24 december 2021 geoordeeld dat dit onderdeel van de Last onder Dwangsom openbaar gemaakt mocht worden.
Waar schort het nu aan?
Op verschillende punten voldoet Apple niet aan de eisen. De belangrijkste is dat Apple haar voorwaarden niet heeft aangepast waardoor de datingapp-aanbieders nog steeds geen gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen. Datingapp-aanbieders kunnen nu slechts hun ‘interesse’ tonen. Daarnaast werpt Apple een aantal drempels op voor datingapp-aanbieders om gebruik te maken van een ander betaalsysteem. Ook dat is in strijd met de eisen van de ACM. Zo lijkt het er bijvoorbeeld op dat Apple de app-aanbieders verplicht om een keuze te maken; óf een verwijzing naar betaalmogelijkheden buiten de app óf een alternatief betaalsysteem. Dat mag niet. Beide opties moeten gebruikt kunnen worden.
Hoe gaat het nu verder?
De ACM heeft Apple laten weten dat haar mededelingen niet voldoen aan de eisen van de Last onder Dwangsom. Apple moet nog steeds in overeenstemming met de last handelen. Doet zij dit niet dan zal Apple elke week een dwangsom verschuldigd zijn van 5 miljoen euro tot een maximum van 50 miljoen.