De gemeente Amsterdam mag een voormalig volkstuinencomplex in Weesp onteigenen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De huidige groep eigenaren verwierf de grond na het vertrek van de volkstuinders. Zij meenden dat zij mochten verwachten dat er woningen zouden worden gerealiseerd, waardoor de waarde van de grond zou stijgen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In het bestemmingsplan was naast woningbouw ook recreatie en groen voorzien. Bij nadere uitwerking van het bestemmingsplan kreeg het volkstuinencomplex de invulling groen. De grondeigenaren waren het daarmee oneens en wilden hun grond niet vrijwillig verkopen. De rechtbank oordeelt dat het klopt dat de grond was aangemerkt als bijzonder geschikt voor woningbouw, maar de grondeigenaren mochten op basis daarvan niet concluderen dat hun grond daarom voor woningbouw zou worden bestemd.
Voor woningbouw is namelijk ook groen en infrastructuur nodig, waarvoor volgens de plannen minstens zeven hectare grond beschikbaar moest worden gemaakt. De gemeente mocht dit gebied dan ook de invulling groen geven.