Sinds het internet tijdperk hebben we geen privacy meer, zo klagen steeds meer mensen. Je privé gegevens zijn vogelvrij verklaard en iedereen mag daar blijkbaar straffeloos gebruik van maken zo lijkt het. Maar toch is dat zeker niet waar. Er is sinds 2018 Europese regelgeving omtrent privacywetgeving. Die is vastgelegd in wat we in Nederland de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) noemen. In het kader van deze regels zijn de voorwaarden voor het in bezit hebben en delen van gegevens verder aangescherpt. Wat vroeger nog wel ‘kon’ mag nu niet meer.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Alleen gegevens opslaan die relevant zijn
Voor bedrijven geldt dat zij alleen gegevens van hun klanten mogen opslaan die relevant zijn. Als je online iets bestelt dan moet de leverancier je naam en adres weten want hij moet immers weten waar het pakket bezorgd moet worden. Je geboortedatum is van belang, want alleen als je meerderjarig bent mag je aankopen doen, tenzij het gaat om een kleine aankoop die door een minderjarige mag worden gedaan, zoals een aankoop in een computerspel van enkele euro’s. Maar de leverancier mag je niet vragen om je telefoonnummer en zeker niet om je Burgerservicenummer. Die gegevens zijn immers niet van belang.
Zelf letten op je privacy
Online, en zeker op sociale media platforms zoals Facebook, Instagram en TikTok, kun je alles delen wat je maar wilt. Maar veel mensen realiseren zich niet dat heel veel mensen die informatie kunnen zien. Ook al proberen ze hun profiel goed af te schermen. Foto’s van je kinderen kunnen op die manier in handen vallen van mensen die daar verkeerde bedoelingen mee hebben. Als je foto’s plaatst waarop privé informatie te zien is, zoals je adres of het kenteken van je auto, kan dat leiden tot identiteitsfraude. Het is dus zeker belangrijk om voorzichtig te zijn.
Wees voorzichtig met het delen van gegevens
Als je een hotel boekt is het zeker niet standaard dat er een kopie van je paspoort wordt gemaakt. Als dat al nodig is, scherm dan je BSN af. Er zijn apps waarmee je zo’n afgeschermde foto kunt maken. Die kun je dan aan het hotel doorsturen voor hun administratie. Ook een scan of foto van je creditcard kan riskant zijn. Bij lang niet alle betalingen is een safe code, pincode of handtekening nodig. Degene die het kaartnummer, tenaamstelling en vervaldatum heeft kan op die manier ongestoord zijn gang gaan.
Wat moet ik doen als mijn privacy is geschonden?
Wanneer je van mening bent dat je privacy is geschonden dan kun je de hulp inroepen van de advocaten van Lawfox. Zij zijn gespecialiseerd in zaken waarbij de privacywetgeving van toepassing is. Allereerst is het van belang dat over jou gedeelde informatie wordt verwijderd. Als kan worden aangetoond dat je hierdoor schade hebt geleden dan wordt uiteraard een eis tot schadevergoeding ingediend bij de schuldige. Die kan ervoor kiezen de schadevergoeding te betalen, of de zaak kan aan de rechter worden voorgelegd.