Zijn jullie getrouwd, maar zijn jullie van plan om te scheiden? Erg vervelend! Als alles ingezonken is, is het tijd om praktische zaken te regelen. Vooral als je samen een woning hebt, is het belangrijk om de dingen goed te regelen. Wat je allemaal moet regelen bespreken we in deze blog.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wat moet je regelen voor de woning?
Je hebt behangklaar nieuwbouw besproken, geregeld wie dunpleister aanbrengen gaat en alles ingericht, maar nu is het de tijd van verkopen. Vaak als mensen besluiten om te scheiden, gaan ze het huis verkopen. Niet altijd, er kan ook iemand blijven wonen in het huis. Dit hangt af van de voorkeuren en de financiƫle situatie van de mensen. Soms kan het voordelen hebben als iemand in het huis blijft wonen. Hieronder een paar dingen die je moet bepalen:
- Bepaal of een van jullie de hypotheek overneemt of jullie het huis willen verkopen.
- Bepaal de waarde van het huis door middel van een taxatie. Dit is belangrijk om de overwaarde van het huis te bepalen en de verdeling zo goed mogelijk te kunnen maken.
- Krijg inzicht in je financiƫn om een nieuwe woonsituatie te regelen
Onderzoeken of er recht is op pensioenverevening. Dit kan van toepassing zijn op de opgebouwde pensioenrechten tijdens het huwelijk. - Zet de verzekeringen op de juiste naam
- Informeer over de fiscale gevolgen. Met name met betrekking tot hypotheekaftrek, eventuele overdrachtsbelasting en andere belastingen die van toepassing kunnen zijn.
Algemene dingen die je moet regelen tijdens een scheiding
Een scheiding is een vervelende situatie en het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk de dingen goed te regelen. Naast een woning, zijn er nog meer dingen die je moet regelen. Ten eerste de juridische documentatie. Laat de nodige juridische documenten opstellen. Dit zijn documenten als een echtscheidingsverzoek. Hierin moeten de gronden voor de scheiding worden vermeld. Daarna moeten ook de bezittingen worden verdeeld. Maak een lijst van de gezamenlijke bezittingen, inclusief onroerend goed, bankrekeningen, voertuigen, investeringen en persoonlijke bezittingen. Bepaal dan samen hoe dit wordt verdeeld.
Als er kinderen zijn, moet je een regeling treffen voor kinder ondersteuning en mogelijk ook voor alimentatie voor de echtgenoot als dit van toepassing is. Ook is het hierbij verstandig om een regeling voor ouderlijk gezag en bezoekrechten vast te leggen. Hierbij is het belangrijk dat de kinderen tevreden zijn. Als er schulden zijn als leningen, dan moet er bepaald worden wie hier verantwoordelijk is.
Ten slotte nog de persoonlijke dingen. Ten eerste emotionele en psychologische ondersteuning. Een scheiding is emotioneel uitdagend. Overweeg dan ook het zoeken van professionele hulp als therapie. Ook de leefbaarheid en de woonsituatie. Bespreek waar je gaat wonen na de scheiding en hoe de kosten van levensonderhoud zullen worden verdeeld.
Een scheiding is erg vervelend, maar vaak beter voor beide partijen. Regel de dingen goed, zodat je er later niet constant last van hebt dat de dingen niet goed zijn geregeld. Dan gaat het verwerken van de scheiding voor beide partijen ook goed.