Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op de werkvloer. De Nederlandse Arbeidsinspectie ontvangt ieder jaar duizenden meldingen van ongelukken op de werkvloer. Enkele tientallen daarvan zijn ongevallen met een dodelijke afloop. Ongevallen in de bouw komen vaak voor in Nederland, ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen die op de bouwplaats gelden. Bouwongevallen zijn daarom een veel voorkomende oorzaak van letselschade. Vaak zijn werkgevers of opdrachtgevers aansprakelijk voor uw letselschade. Het is verstandig om een letselschadespecialist in te schakelen bij het verhalen van uw schadevergoeding.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Groot risico op ongevallen in de bouwsector
In 2023 startte de Nederlandse Arbeidsinspectie in totaal 2.493 ongevalsonderzoeken, waarvan er in 72 gevallen sprake was van overlijden van een werknemer. Daaruit blijkt dat in bepaalde sectoren het risico op een ernstig ongeval het grootst is: de industrie, de bouw, de afvalverwerkingssector en de landbouw.
In de bouwsector is het risico op ernstige ongevallen dus groot. Dat is niet zo verwonderlijk. Op een bouwplaats werken veel personen samen, met zware materialen, voertuigen en machines. Ondanks een groot aantal veiligheidsmaatregelen komen ongevallen in de bouw veel voor, met een behoorlijk aantal slachtoffers met letsel- of overlijdensschade als gevolg. Een letselschade advocaat Eindhoven kan u begeleiden tijdens het juridische proces.
Voorbeelden van ongevallen op een bouwplaats:
- Struikelen of uitglijden
- Val van een dak of steiger
- Letselschade door vallende bouwmaterialen
- Ongevallen met machines of zware voertuigen
- Wat te doen na een bouwongeval
- Noteer de namen en contactgegevens van personen die getuige waren van het ongeval
- Maak foto’s van de ongevalslocatie
- Laat uw letsel behandelen bij uw huisarts of in het ziekenhuis
- Meld het ongeval bij uw werkgever of opdrachtgever
- Neem contact op met een letselschadespecialist
- Gemiste (witte en/of zwarte) inkomsten, inclusief toekomstige schade
- Medische kosten
- Kosten van noodzakelijke voorzieningen, zoals huishoudelijke hulp
- Pensioenschade
- Smartengeld
Als u het slachtoffer bent geworden van een ongeval in de bouw, dan kunt u de volgende stappen zetten:
Werknemers in loondienst
Werkgevers zijn verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers hun werk op een gezonde en veilige manier kunnen uitvoeren. Deze zorgplicht is vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet. Dit betekent onder meer dat uw werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek en deugdelijke middelen. Daarnaast moet de werkgever duidelijke instructies geven over hoe u uw werk goed en veilig kunt uitvoeren.
Als u in loondienst van uw werkgever werkzaamheden verricht, dan kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor een ongeval tijdens uw werk. Uw werkgever moet aantonen dat er voldoende maatregelen zijn genomen om een ongeval te voorkomen. Omdat er sprake is van een verstrekkende zorgplicht voor werkgevers op het gebied van arbeidsveiligheid, is een werkgever al snel aansprakelijk voor de schade bij een ongeval in de bouw. Wacht dus niet langer en schakel de hulp in van een letselschade advocaat Tilburg.
Zzp’ers
Ook als u als zzp’er letselschade hebt opgelopen door een ongeval, kunt u schadevergoeding claimen. Het kan in dit geval lastig zijn om te bepalen welke partij aangesproken kan worden, want bij een bouwproject zijn vaak vele partijen betrokken: hoofdaannemers, nevenaannemers, onderaannemers en andere zzp’ers. Het komt regelmatig voor dat een slachtoffer meerdere partijen aansprakelijk kan stellen.
Het vaststellen van de schade
Het berekenen van de schade is specialistisch werk, waarvoor u een letselschadespecialist inschakelt. Uw schade bestaat uit verschillende schadeposten, zoals:
U schakelt een letselschadespecialist in om uw schade zorgvuldig in kaart te brengen. Zo weet u zeker dat al uw geleden en nog te lijden schade wordt vergoed.
Juridisch advies
Het verhalen van letselschade is specialistisch juridisch werk. Het inschakelen van een letselschadespecialist is daarom verstandig. Om er zeker van te zijn dat u te maken heeft met een goede belangenbehartiger, kunt u het beste kiezen voor een kantoor dat beschikt over het Nationaal Keurmerk Letselschade. Deze bedrijven beschikken aantoonbaar over de ervaring en expertise om u goed bij te kunnen staan.