De politie houdt in Noord- en Midden-Limburg tijdens carnaval meer en verscherpte alcoholcontroles in het verkeer. Dat maakte de politie donderdag bekend. “Met de alcoholcontroles tijdens de carnavalsdagen wil de politie de verkeersdeelnemers duidelijk maken dat alcohol en verkeer, ook tijdens deze dagen, niet samengaan”, zei een woordvoerster van de politie.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De politie waarschuwt dat het kopje koffie na een cafébezoek niet helpt. “Dat ‘ontnuchteren’ is, de vele fabels ten spijt, niet te versnellen: niet door vooraf goed te eten, niet door koffie, niet door te dansen, niet door liters water te drinken, niet door frisse lucht en zelfs niet door over te geven. Ben je een avondje stevig doorgezakt, dan bestaat de kans dat je de volgende ochtend nog steeds onder invloed bent. Neem geen risico en laat je rijden.”
Alcohol: Hij dronk te veel150-200 verkeersdoden
Feit: het drinken van 3 glazen alcohol verhoogt het ongevalsrisico met 100%. Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol 150 tot 200 doden vallen en er 3000 tot 4000 mensen in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval.
Daarom controleert de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie nadrukkelijk op alcohol in het verkeer. In de wet is bepaald dat het verboden is om een voertuig (òòk een fiets of brommer) te besturen onder invloed van een stof waarvan redelijkerwijs verwacht kan worden dat het gebruik ervan de rijvaardigheid kan verminderen. Dit kan zowel alcohol, drugs en bepaalde medicijnen zijn. Onder invloed rijden is een misdrijf. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid. Bekijk hier de tarieven.
Limieten: 0,5 en 0,2 promille
Het is verboden om een voertuig te besturen als het alcoholgehalte in het bloed meer dan 0,5‰ bedraagt (ca. 2 glazen), maar het is uiteraard het beste om nuchter achter het stuur te zitten. Wie wordt aangehouden voor een alcoholcontrole, is verplicht om daaraan mee te werken. Wie weigert, mag meteen zijn rijbewijs inleveren. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete tot enkele jaren gevangenisstraf. Ook kan een rijverbod opgelegd worden en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar (10 jaar bij recidive).
Sinds 1 januari 2006 geldt voor beginnend bestuurders strengere regelgeving. Deze automobilisten mogen al bij 0,2‰ niet meer achter het stuur kruipen.
Dossier Alcohol en drugs, Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie