De ministerraad heeft op voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken (EZ) ingestemd met een aantal wijzigingen van de Telecommunicatiewet. De wijzigingen houden verband met de instelling van een antenneregister, de uitbreiding van het verbod op het verzenden van ongevraagde elektronische communicatie en het tegengaan van stilzwijgende verlenging van langdurige contracten in de consumentenmarkt.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Zo krijgt op de eerste plaats het antenneregister een wettelijke basis door dit register te verankeren in de wet op de telecommunicatie. Het antenneregister geeft burgers of andere geïnteresseerden actuele en complete informatie over antennes, antenne locaties, toepassing en zendkarakteristieken. Op dit moment is er al een antenneregister gebaseerd op een convenant tussen de overheid en vergunninghouders van mobiele telecommunicatie. Door het antenneregister een wettelijke basis te geven, wordt het mogelijk om ook andere antennes dan voor mobiele telecommunicatie op te nemen. Bovendien wordt de minister van EZ in staat gesteld om aanvullende eisen te stellen aan de juistheid, volledigheid en actualiteit van de verstrekte gegevens.
Daarnaast wordt de stilzwijgende verlenging van langdurige contracten in de telecommunicatiesector aangepakt. Stilzwijgende verlenging van contracten is een onnodige en onredelijke overstapdrempel en beperkt de keuzevrijheid. Dit is nadelig voor de consument. Maar ook innovatieve ondernemers en nieuwe toetreders worden benadeeld omdat zij minder mogelijkheden hebben om klanten te werven als het overstappen wordt bemoeilijkt. Dit beperkt innovatie en concurrentie in de telecomsector. In een voorstel tot wijziging op de Telecommunicatiewet wil de minister van EZ regelen dat voor contracten van bepaalde of onbepaalde tijd altijd een opzegtermijn van maximaal 4 weken geldt. Overeenkomsten van een bepaalde duur kunnen maximaal voor een periode van twee jaar worden aangegaan. Consumenten kunnen de overeenkomst dan wel na verloop van één jaar opzeggen. Daarbij geldt wel dat de consument gehouden kan worden om de redelijke kosten aan de aanbieder te vergoeden, bijvoorbeeld de resterende abonnementskosten. Deze regeling geldt alleen voor contracten in de telecommunicatie sector en geeft meer consumentenbescherming dan het burgerlijk wetboek.
Ten slotte komt er een verbod voor ongevraagde spam, sms’jes, faxen en andere soorten elektronische communicatie zonder voorafgaande toestemming van bedrijven. Ongevraagde elektronische berichten voor marketingdoeleinden zijn al bij wet verboden als het gaat om berichten naar burgers (natuurlijke personen). De nieuwe wijziging zorgt ervoor dat deze regeling ook geldt voor ongevraagde berichten tussen bedrijven (rechtspersonen).
De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.