De Penitentiaire Inrichting Amsterdam heeft noodzakelijke en fundamentele verbeteringen doorgevoerd om de integriteit en effectieve sanctietoepassing te waarborgen. Wel is de komende jaren extra aandacht nodig om een effectieve en integere organisatie te verzekeren. Dat concludeert de Inspectie voor de Sanctietoepassing na een uitgebreide doorlichting eind 2005. Het rapport is vandaag openbaar gemaakt.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De PI Amsterdam bestaat uit verschillende locaties, die weliswaar allemaal de status van Huis van Bewaring hebben maar veel verschillende functies kennen. Rode draad in de bevindingen van het onderzoek is dat de afgelopen jaren een grote investering is gepleegd in de organisatie en verbetering van het personeel. Er hebben ingrijpende wijzigingen plaatsgevonden in de structuur en in het personeelsbestand. Daardoor zijn noodzakelijke en fundamentele verbeteringen bereikt op het gebied van integriteit en het waarborgen van een effectieve sanctietoepassing. Om ook in de komende jaren verzekerd te zijn van een integere en effectieve organisatie, is volgens de inspectie een nadrukkelijke impuls nodig.
De inspectie doet zes aanbevelingen die voor alle locaties gelden. Vanwege het verkorte dagprogramma moet waarborging van de rechtspositie van gedetineerden nauwlettend worden gevolgd, moet er een integriteitsbeleid worden ontwikkeld en geïmplementeerd, moet de fysieke conditie van medewerkers verbeteren, moet de samenwerking tussen de locaties verbeteren, dienen dienstinstructies beter te worden geïnternaliseerd, moeten de randvoorwaarden van het ISD-programma duidelijk zijn en is meer coördinatie nodig bij de samenwerking met gemeentelijke partners voor de opvang van gedetineerden na beëindiging van hun detentie. Op het niveau van de locaties doet de inspectie enkele specifieke aanbevelingen, die vooral te maken hebben met aanpassingen in werkprocessen en administratie die de rechtspositie van gedetineerden raken.
De inspectie beveelt de minister van Justitie aan om de consequenties van het verkorte dagprogramma in combinatie met de personele bezetting te volgen en zich er geregeld van te vergewissen dat de rechtspositie van gedetineerden gewaarborgd kan blijven en te onderzoeken of een forensische schakelunit (FSU) in de regio Amsterdam kan worden gerealiseerd (onderdeel van de PI Amsterdam is de Forensische begeleidingsafdeling, van waaruit forensisch psychiatrische patiënten moeten kunnen uitstromen naar passende ggz- of justitievoorzieningen).
De PI Amsterdam omvat de zes locaties Het Veer, De Schans. Het Schouw, Demersluis, De Weg en Havenstraat. Er zijn een intensieve behandelafdeling, een bijzondere zorgafdeling, een verslavingsbegeleiding afdeling, een forensische observatie- en behandelafdeling, een inrichting voor stelselmatige daders, een strafrechtelijke opvang verslaafden en een landelijke afdeling beheersproblematische gedetineerden.
Inspectie Sanctietoepassing
De Inspectie voor de Sanctietoepassing houdt toezicht op de reclasseringsorganisaties en op alle landelijke diensten en inrichtingen die onder de Dienst Justitiële Inrichtingen vallen. De inspectie onderzoekt of de taken van deze verschillende organisaties effectief en met voldoende kwaliteit worden uitgevoerd. Bovendien houdt de inspectie toezicht op de naleving van wet- en regelgeving.
De inspectie is onafhankelijk, maar organisatorisch een onderdeel van het ministerie van Justitie. Bevindingen van de inspectie worden gerapporteerd aan de minister van Justitie.
Rapport PI Amsterdam, Inspectie voor de Sanctietoepassing
Webisite Inspectie voor de Sanctietoepassing