De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft negatief beslist op een verzoek om voorlopige voorziening van de Stichting Greenpeace Nederland. Een voorlopige voorziening is een uitspraak van de rechter in een spoedprocedure, die geldt totdat de bodemprocedure is afgerond.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Greenpeace deed het verzoek op de zitting van de Afdeling bestuursrechtspraak van 28 maart 2006. De milieuorganisatie is het oneens met de vergunningverlening door staatssecretaris Van Geel aan de bedrijven Transnubel N.V. en Railion N.V. en ging in bezwaar. De vergunningen maken het de ondernemingen mogelijk om door te gaan met het transport van bestraalde splijtstof van de kerncentrale Borssele (KCB) naar Cogéma in Frankrijk.
De voorzitter kwam op 5 april 2006 met de uitspraak in de voorlopige-voorzieningprocedure. De voorzitter overweegt onder andere het volgende: ‘… is niet komen vast te staan dat de Afdeling in het geding in de bodemprocedure het bestreden besluit onrechtmatig zal achten. De Voorzitter neemt verder in aanmerking dat de mogelijke nadelige gevolgen van de transporten als zodanig, naar moet worden aangenomen, door de vergunningen en de daaraan verbonden voorschriften voldoende worden beperkt. Bij afweging van de betrokken belangen bestaat er naar zijn oordeel geen onverwijlde spoed die vergt dat de, overigens reeds vele jaren plaatsvindende, transporten worden stopgezet in afwachting van de behandeling van het geding in de bodemprocedure.’
Raad van State 5 april 2006 zaaknr. 200601716/1 en 200601728/1
Vergunningen vervoer bestraalde splijtstof naar Frankrijk, Rechtennieuws.nl