De Eerste Kamer heeft op 27 april haar jaarbericht 2004-2005 gepubliceerd. Het vorige jaarbericht was het eerste sinds het bestaan van de senaat. Dit initiatief is hooglijk gewaardeerd. De waardering gold met name de combinatie van beknoptheid en inhoudelijkheid.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het jaarbericht is geen jaarverslag in de traditionele zin met een opsomming van alles wat zich in het afgelopen parlementaire jaar heeft voorgedaan. Het gaat over de Eerste Kamer als instituut en de wijze waarop deze omgaat met haar taken en bevoegdheden. Zo wordt met het recht moties in te dienen en schriftelijke vragen te stellen zeer terughoudend omgegaan om het mes niet bot te maken. Ook wordt ingegaan op de wijze van opereren van de Eerste Kamer bij substantiële bezwaren tegen wetsvoorstellen: allerlei toezeggingen die de regering de Kamer heeft gedaan passeren in het jaarbericht de revue, evenals de novelles.
Aan de hand van concrete voorbeelden is geïllustreerd hoe de Eerste Kamer werkt. Het eerste deel van het jaarbericht heeft betrekking op de kerntaak: het toetsen van de kwaliteit van wetgeving en daarmee op rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Eveneens met voorbeelden wordt ingegaan op onder andere de juridische houdbaarheid van wetsvoorstellen, gelegenheidswetgeving, de kloof tussen beleid en uitvoering, bureaucratie, en taken die andere overheden krijgen zonder bijbehorende (financiële) middelen. Tenslotte gaat het jaarbericht in op de activiteiten van de Senaat in internationaal en Koninkrijksverband.
Jaarbericht Eerste Kamer 2004-2005, Eerste Kamer
Jaarbericht Eerste Kamer 2003-2004, Eerste Kamer
Eerste jaarbericht voor Eerste Kamer, Rechtennieuws.nl