Van jurist of advocaatmedewerker in loondienst tot compagnon of hoofd juridische zaken. Dat was het traditionele loopbaanpad voor juridische professionals. Maar de laatste tijd kiezen ervaren juristen steeds vaker voor het zelfstandig ondernemerschap. Is er sprake van een trend? In Amsterdam gaat in ieder geval deze maand “OndernemendeJuristen” van start, een nieuw bureau wat zelfstandige juristen en opdrachtgevers helpt elkaar te vinden. De initiatiefnemers vinden dat zelfstandigheid veel aantrekkelijke kansen biedt, voor zowel jurist als opdrachtgevers. Daarom promoten ze zelfstandige juristen individueel en als beroepsgroep, en begeleiden ze kosteloos organisaties die met zelfstandige juristen willen gaan werken.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
‘Als hoog opgeleide professionals willen wij, juristen, eigenlijk het liefst zelf bepalen hoe we ons werk en leven inrichten’, aldus Robert Luinge, een van de twee oprichters van OndernemendeJuristen. Zijn collega Marijn Rooymans vult aan: ‘Niets past daar beter bij dan het zelfstandig ondernemerschap. De marktwaarde van je kennis en kunde als ervaren juridische professional verschaft je een uitstekende basis om zelf de controle en verantwoordelijkheid te nemen over je inkomen, de uitoefening van je vak en de balans in je leven.’
Het initiatief van OndernemendeJuristen past goed in deze tijd. De zekerheden van het vaste dienstverband nemen weliswaar langzaam, maar ook onvermijdelijk af. Onze economie draait in toenemende mate op zakelijke dienstverlening en onder economen wordt wel beweerd dat toename van het aantal zelfstandigen een absolute voorwaarde is voor groei van de Nederlandse economie in de toekomst.
Zelfstandig zijn betekent natuurlijk niet alleen maar “rozengeur en maneschijn”. Voor jezelf beginnen heeft ook kanten die juristen misschien wat minder liggen, die moeilijk of een beetje eng zijn, waar je aan moet wennen of waar je eigenlijk geen tijd aan zou willen besteden. Er zijn kortom allerlei redenen, “drempels”, om er niet aan te beginnen. ‘OndernemendeJuristen neemt juist die drempels zoveel mogelijk weg’, stelt Marijn Rooymans.
‘Omdat in de praktijk blijkt dat vooral de onzekerheid en twijfel over omzet en inkomen als nadeel ervaren wordt, is het verwerven van opdrachten voor de zelfstandige juristen in ons netwerk een belangrijke taak voor OndernemendeJuristen’, vertelt Robert Luinge. ‘We hoeven niet zo nodig zelf partij te zijn in die opdrachten, het draait in de uitvoering van een opdracht tenslotte niet om ons, wij verlenen immers niet de gevraagde juridische diensten. Wij willen zorgen voor het contact en optimale omstandigheden voor een goede samenwerking en het gewenste resultaat. Dat kunnen we het beste doen door naast beide partijen te staan, niet door zelf een positie in te nemen als opdrachtnemer of opdrachtgever.’
Voor organisaties en bedrijven die juristen of advocaten willen inhuren of juridisch werk willen uitbesteden, beogen de oprichters van OndernemendeJuristen ook nieuwe mogelijkheden te bieden. ‘Het feit dat het aantal zelfstandige juristen groeit duidt erop dat er vraag is en dat dus veel bedrijven en overheden de voordelen zien van het werken met zelfstandigen. Op zichzelf is dat ook niet zo gek’, vindt Robert Luinge. ‘Het businessmodel van zelfstandige juristen is transparant en alle communicatie heel direct. De tarieven zijn aantrekkelijk en hoogwaardige kennis en ervaring is beschikbaar zonder “franje”,’ legt Marijn Rooymans uit.
Die voordelen klinken natuurlijk mooi, maar als opdrachtgever heb je het nog niet zo 1,2,3, helemaal naar behoefte geregeld. Het kan allemaal nogal wat tijd, netwerk en ervaring vragen. Welke zelfstandige schakelt u in, waar kunt u hem of haar vinden, hoe zit het met beschikbaarheid en de afspraken, hoe zijn continuïteit, kwaliteit en aansprakelijkheid geregeld? Door dit allemaal voor opdrachtgevers in principe kosteloos te regelen wil OndernemendeJuristen het voor hen makkelijker maken om een zelfstandige jurist uit haar netwerk in te schakelen.
OndernemendeJuristen is voor juristen en opdrachtgevers te vergelijken met een agentschap zoals je dat aantreft bij fotografie of een impresariaat in de toneelwereld. Een deskundig vast aanspreekpunt wat opdrachtgever en zelfstandig jurist met elkaar contact brengt, klankbord is, vraag en aanbod afstemt, de samenwerking begeleidt en wat hen als de hoofdrolspelers die ze zijn laat schitteren in hun voorstelling
Achtergrondinformatie initiatiefnemers
Mr. Robert Luinge (37), is sinds 2002 succesvol actief als zelfstandig juridisch adviseur. Hij werkte als jurist en manager binnen de overheid alvorens hij in 2000 overstapte naar de commerciële juridische adviespraktijk van de Utrechtse Juristen Groep. Daar kwam hij tot de conclusie dat de voordelen van het loondienstverband niet opwogen tegen de nadelen en dat hij door zijn kennis en ervaring zelfstandig te exploiteren niet alleen meer zou verdienen maar, belangrijker, meer voldoening zou putten uit zijn werk. De stap naar zelfstandigheid was vervolgens niet meer dan logisch. Directer klantcontact, meer invloed en verantwoordelijkheid voor het resultaat en een grotere vrijheid om het werk naar eigen inzicht te organiseren speelden een belangrijke rol in zijn afweging. Zijn eigen ervaring als zelfstandig jurist is van grote invloed bij de ontwikkeling van de dienstverlening door OndernemendeJuristen.
Mr. Marijn Rooymans (36), was na enkele jaren in juridische praktijk, van 1998 tot 2005 betrokken bij de ontwikkeling van Utrechtse Juristen Groep van klein advieskantoor tot een van de grootste spelers in de Nederlandse markt voor flexibele juridische arbeid. Hij bekleedde diverse functies waaronder sales- en managementfuncties en was vanaf 2002 statutair directeur. Rode draad in zijn tijd bij deze organisatie was enerzijds zijn rol als “architect” van de groei en innovatieve vormen van dienstverlening en anderzijds zijn nauwe betrokkenheid bij de juristen in de operatie. Eind 2004 ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vond hij in een kleine uitstap naar managementconsultancy bij Twynstra Gudde en het vanuit een eigen onderneming ontwikkelen van een model voor het organiseren, sturen en beoordelen van juridische diensten en leveranciers. Zijn ervaring en netwerk in de juridische markt in combinatie met de drang tot vernieuwing en verbetering vormen een deel van de basis van OndernemendeJuristen.