Het uitreiken van een beloning voor de gouden tip is een goed aanvullend middel om ernstige strafbare feiten op te lossen. Dat blijkt uit een overzicht van de uitgekeerde beloningen. Ongeveer negen procent van het totaal uitgeloofde geld wordt daadwerkelijk uitgekeerd aan mensen die met hun tip hebben bijgedragen aan oplossing van het feit.
In de afgelopen decennia is voor ruim zes miljoen euro aan beloning uitgeloofd en voor ongeveer 5,5 ton uitgekeerd. Als een zaak is afgerond, dan wordt bepaald hoe belangrijk de bijdrage van de tipgever was bij het oplossen ervan. Dat houdt in dat tipgevers niet per definitie het volledige bedrag krijgen uitbetaald.
De beloningen worden vooral uitgeloofd in de ernstiger zaken die grote impact hebben op de samenleving: gewelddadige berovingen en moord en doodslag. De beloning wordt door politie en OM gezien als een aanvullend middel om zaken tot een goed einde te brengen. Het is een middel in een arsenaal van middelen. Om die reden strekt het uitkeringspercentage van negen procent ook tot tevredenheid.
Het overzicht van de uitgeloofde en uitgekeerde beloningen wordt bijgehouden door het ministerie van Justitie. De hoogte van beide bedragen wordt vastgesteld in overleg tussen het ministerie en de hoofdofficier van Justitie van het parket waar de zaak draait.
Een overzicht van de openstaande beloningen is te vinden op Opsporingsbericht.nl, de opsporingssite van het OM.