De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft onderzocht wat het effect is van haar fusiecontrole. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 20 procent van de fusieplannen van ondernemers niet of in gewijzigde vorm doorgang vindt, omdat bedrijven en hun adviseurs bij de uitwerking ervan vooruitlopen op de verwachte reactie van de NMa. Gedurende het onderzoek werd een vijftiental mededingingsadvocaten van diverse kantoren door adviesbureau Twynstra Gudde geïnterviewd. De advocaten gaven aan de transparantie en voorspelbaarheid van de NMa-besluiten groot te vinden waardoor zij het verwachte optreden van de NMa goed weten in te schatten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Ongeveer twaalf procent van de fusie- en concentratieplannen van bedrijven (15 fusies per jaar) gaat vanwege het anticipatie-effect door in gewijzigde vorm. Zo’n zes procent (7,5 per jaar) van de initiatieven wordt met name vanwege het anticipatie-effect door partijen zelf afgeblazen.
Het onderzoek geeft aan dat het anticipatie-effect in de loop der jaren is verbeterd. Bedrijven blijken vooruit te lopen op het verwachte optreden van de NMa door niet verder te concentreren en de status quo te handhaven of hun plannen aan het verwachte optreden van de NMa aan te passen.
Onderzoek naar anticipatie op concentratiecontrole, Nederlandse Mededingingsautoriteit
Bedrijfsleven anticipeert goed op NMa-fusiebeleid, Het Financieele Dagblad