Charles Taylor is per VN-vliegtuig uit Sierra Leone onderweg naar Nederland. De ex-president van Liberia wordt van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid verdacht. Hij zal na aankomst meteen worden overgebracht naar de detentie-unit van het Internationaal Strafhof (ICC) in de Scheveningse gevangenis.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Minister Bot van Buitenlandse Zaken toont zich tevreden over de overkomst van Taylor. “Dit betekent dat de aandacht nu kan uitgaan naar het proces tegen Taylor, die van ernstige oorlogsmisdrijven wordt verdacht. De internationale gemeenschap geeft hiermee een signaal af dat straffeloosheid niet wordt getolereerd. Het doet mij goed dat Nederland, met Den Haag als ‘Juridische Hoofdstad van de Wereld,’ hieraan op deze manier kan bijdragen,” aldus minister Bot.
Taylor zal in Nederland worden berecht door het Speciale Hof voor Sierra Leone. Het Hof is gevestigd in Freetown, maar wijkt voor het proces tegen Taylor uit naar Nederland vanwege de risico’s die een rechtszaak in Freetown tegen deze verdachte met zich mee zouden brengen voor de regionale veiligheid en stabiliteit.
Het Sierra Leone Hof heeft afspraken gemaakt met het Internationaal Strafhof over onder meer het gebruik van de rechtszaal en de detentiefaciliteiten van het ICC.
Vorige week verklaarde de Britse regering zich bereid Taylor in geval van veroordeling zijn straf in het VK te laten uitzitten. Daarmee werd aan een belangrijke eis van de Nederlandse regering voldaan. Nederland had het Sierra Leone Hof laten weten graag medewerking te verlenen aan de berechting van Taylor in Nederland, op voorwaarde dat Taylor na zijn proces niet in Nederland zou blijven.
Tussen Nederland en het Sierra Leone Hof is afgesproken dat bij eventuele vrijspraak het Hof er voor zal zorgen dat Taylor Nederland zal verlaten. Dit is in het zetelverdrag tussen Nederland en het Hof vastgelegd.
Afgelopen vrijdag nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan die de berechting van Taylor door het Speciale Hof voor Sierra Leone in Nederland mogelijk maakt. Op maandag sloten Nederland en het Sierra Leone Hof hierover een zetelverdrag. Hiermee is een deugdelijke rechtsgrondslag gecreërd voor de berechting van Taylor in Nederland. Tevens heeft de regering bij de Raad van State een wetsvoorstel aanhangig gemaakt dat een aantal specifieke faciliteiten voor het proces regelt (o.a. transport en beveiliging).
Brief Tweede Kamer, Ministerie van Buitenlandse Zaken
Website Sierra Leone Court