Om de veiligheid van de militairen in Irak te vergroten, zet het kabinet extra pantserwagens en terreinwagens in, voorzien van een mitrailleur, en circa zestig extra militairen. Ook wordt de inlichtingencapaciteit vergroot.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat schrijft minister Kamp (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief geeft de minister een toelichting op de gebeurtenissen in de nacht van 14 op 15 augustus. Bij verschillende aanvallen op Nederlandse militairen kwam een 29-jarige wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee om het leven. Vijf andere militairen raakten gewond.
Volgens de minister is niet bekend wie er verantwoordelijk is voor de aanvallen op de Nederlanders. Wel zijn er duidelijke aanwijzingen dat de acties gecoördineerd waren en dat de daders bekend waren met de omgeving, zo schrijft de minister. De Koninklijke marechaussee onderzoekt het incident.
Kamp schrijft dat de opleving van geweld in het gebied waar de Nederlanders actief zijn, verband houdt met de onrust in de Irakese stad Najaf. In deze stad leveren de milities van Muqtada al-Sadr al enkele maanden strijd met de Irakese veiligheidsorganisaties en de multinationale troepenmacht.
‘Hoewel het centrum van het geweld in Najaf ligt, is er ook sprake van een opleving van geweld in het gebied van de Britse multinationale divisie’, aldus Kamp. De aanval op de Nederlandse militairen (die opereren onder Brits commando) deed zich voor kort nadat de onderhandelingen over een vreedzame oplossing tussen de Irakese interim-regering en Muqtada al-Sadr waren vastgelopen.
De autoriteiten in de provincie Al Muthanna hebben de aanvallen op de Nederlandse militairen veroordeeld en verzekerd dat het merendeel van de bevolking nog steeds achter de aanwezigheid van de Nederlandse troepen staat. ‘Daarbij geldt echter dat de stem van de grote meerderheid nauwelijks klinkt, maar dat de stem van de kleine radicale minderheid wel hoorbaar en merkbaar is’, schrijft de minister.
De minister noemt de veiligheidssituatie in de provincie Al Muthanna ‘zorgwekkend’. Na de relatieve rust in de maanden juni en juli hebben zich de afgelopen weken meerdere gewelddadige incidenten voorgedaan, waarbij onder meer gebruik werd gemaakt van klein kaliber wapens en mortiergranaten. ‘Zolang de situatie in Najaf niet verandert, zal er sprake blijven van verhoogde spanning en dreiging in Al Muthanna’, aldus Kamp.
Kamp constateert ook dat de Nederlandse inlichtingenpositie is verslechterd, omdat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid sinds de soevereiniteitsoverdracht steeds meer bij de Irakese veiligheidsorganisaties is komen te liggen.
Om de veiligheid van de Nederlandse militairen te vergroten, worden verschillende maatregelen genomen:
* De patrouilles door Nederlandse militairen worden beperkt tot het strikt noodzakelijke en worden begeleid door een terreinwagen voorzien van een mitrailleur.
* Voor de overige verplaatsingen wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van Patria-pantserwielvoertuigen.
* Er worden extra terreinwagens (met mitrailleur) en extra Patria-pantserwielvoertuigen ingezet.
* De inlichtingencapaciteit wordt aanzienlijk vergroot.
* Op korte termijn worden twee extra infanteriepeletons ingezet. Het gaat daarbij om circa zestig personen.
* Om de verstandhouding met de plaatselijke bevolking te verbeteren, worden enkele projecten in het kader van de civiel-militaire samenwerking (Cimic) versneld opgezet.
Verder wil Kamp op korte termijn een thuisfrontinformatiedag organiseren om het thuisfront van de Nederlandse militairen nader te informeren. Hierover is al contact gelegd met vertegenwoordigers van het thuisfrontcomité.