De overheid gaat fraude in de horeca in Noord-Nederland in de komende maanden hard aanpakken. Bij zo’n 250 horecabedrijven wordt gecontroleerd of sprake is van onder meer uitkeringsfraude, illegale arbeid en ontduiking van belasting en sociale premies. Volgens het lik-op-stuk-beleid wordt bij overtredingen niet meer gewaarschuwd maar meteen proces-verbaal opgemaakt.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Een team van verschillende overheidsdiensten gaat in de drie noordelijke provincies op pad. Het gaat om de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie, UWV, diverse gemeenten en vreemdelingendiensten. De vreemdelingendiensten zullen aangetroffen illegalen het land uitzetten en eventueel boetes uitdelen voor het huisvesten van illegalen. Het team, het Horeca Interventieteam, geeft signalen over misstanden op het gebied van voedselveiligheid door aan de Voedsel- en Warenautoriteit.
Werknemers die zich niet kunnen identificeren, krijgen meteen een proces-verbaal. Zonder papieren is het niet mogelijk om te controleren of zij wel mogen werken. In het verleden hebben werknemers vaak een waarschuwing gekregen als zij zich niet konden identificeren. Geldige identiteitsbewijzen zijn bijvoorbeeld een paspoort, een Nederlands rijbewijs en een Nederlandse identiteitskaart.
Uit eerdere controles in de noordelijke provincies in het jaar 2000 bleek dat de horeca een sector is die veel wetten en regels overtreedt. Zo was er toen op grote schaal (bij 40 procent van de bezochte bedrijven) sprake van werk door vreemdelingen zonder werkvergunning. Ook werden vaak (37 procent) geen of te weinig sociale premies afgedragen.
Daarnaast kwam het voor (24 procent) dat ondernemers niet over de vereiste vergunningen beschikten. Het gaat dan bijvoorbeeld om een drank- of horecavergunning. Verder kwamen controleurs veel zwart werk tegen (18 procent), dus werk naast een uitkering waaruit de inkomsten werden verzwegen.
Het optreden van verschillende diensten in één team is efficiënter en leidt er ook toe dat de financiële schade aan een kwaadwillend bedrijf maximaal is. Geld dat door fraude is verkregen, wordt teruggevorderd, aangevuld met boetes. De teams zullen bij bedrijven die in de fout gaan, meerdere keren op de stoep staan.
Het Horeca Interventieteam wil bonafide ondernemers een steuntje in de rug geven. Het is immers voor horecabedrijven die zich niet inlaten met frauduleuze praktijken, lastiger om het hoofd boven water te houden, dan voor malafide ondernemers.